Апелативният съд във Варна увеличи от 15 на 18 години затвор при първоначален строг режим присъдата на охранителя Виктор П. и го призна за виновен за умишленото убийство на Мартин К., извършено по хулигански подбуди и с особена жестокост в късната есен на 2015 година в девненския квартал Повеляново. Съдът потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част, с която са били уважени гражданските искове на родителите на убития младеж в размер на по 130 000 лева за всеки един от тях.

Днес въззивната апелативна инстанция разгледа протеста на прокуратурата, както и жалбата на подсъдимия срещу 15 годишната присъда, с която през месец март тази година Окръжен съд - Варна призна вината на подсъдимия за убийството на 22-годишния Мартин К. от село Николаевка. Обвинението поиска наказание доживотен затвор и като алтернатива съдът да наложи на охранителя от дискотека "Акапулко" 20 години лишаване от свобода. Защитата на Виктор обжалва наказанието и поиска преквалификация на деянието за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че с присъдата на първата съдебна инстанция - 15 години лишаване от свобода при строг режим за умишлено убийство, Виктор е бил оправдан по първоначално повдигнатото обвинение за убийство, извършено по хулигански подбуди и с особена жестокост. Престъплението е било извършено на 28 ноември 2015 год. в девненския кв. "Повеляново". Подсъдимият е бил повикан от работещ девненската дискотека "Акапулко" по повод свада и сбиване с клиент на заведението. 22-годишният Мартин празнувал в дискотеката с приятеля си Руси В. предстоящата сватба с неговата сестра. Виктор пристигнал на мястото и след като се осведомил къде се намират клиентите, които не искали да напуснат дискотеката, се отправил към двора на намиращата се в съседство детска градина. Охранителят нападнал Мартин и му нанесъл с нож множество удари по тялото. Един от тях засегнал смъртоносно сърцето на 22-годишния младеж. Приятелят му бил ранен в бедрото, но успял да сигнализира на спешния телефон 112 за случилото се. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на Мартин.

Делото пред първата съдебна инстанция бе гледано два пъти, след промени в НПК, според които функциите на съдебен заседател не може да изпълнява действащ общински съветник.

Днешната присъда на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15 дневен срок.