Пресцентърът на Министерство на здравеопазването излезе със съобщение относно казуса с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев.

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Заплашил с уволнение директор на агенция към МЗ

Според изявлението "министърът на здравеопазването е работодател на директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения".

От МЗ са категорични, че натиск върху Стоименова не е имало, въпреки че вчера говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че има свидетели на заплахата с уволнение, която служебният министър Илко Семерджиев е отправил към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Призовката му е връчена ден след информация за съвместни проверки за лекарствата

От МЗ съобщават още, че уволнения в ИАЛ няма, което е показателно, че заплаха от страна на Семерджиев не е имало - "...напротив - имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно", пише в изявлението.

Според изявлението, изпратеният доклад от директора на ИАЛ до служебния министър, в който доклад е установено наличие на конфликт на интереси, също не е на място, понеже установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. "Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а не в Гугъл или в Търговския регистър", категорични са от МЗ.

Според МЗ директорът на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова е в нарушение, защото преди три години е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията. Инициираният от Семерджиев разговор между него и Стоименова е напълно нормален, защото Стоименова не е предприела инициатива за назначаването на зам.-директор на ИАЛ, а между задълженията на министъра е такова назначение да бъде съгласувано.

МЗ обвинява Стоименова и в това, че в периода, когато тя е била в отпуск, болнични или командировки, институцията е била управлявана незаконосъобразно и издадените през това време административни актове са атакуеми. Това е така, защото в тези периоди правомощията на директора на ИАЛ могат да бъдат изпълнявани изцяло или по делегация единствено от зам.-директора на агенцията.

Нещо друго, което остава неясно според МЗ, е защо директорът на ИАЛ, вместо да докладва на министъра съгласно поставеното изискване, пише сигнали до прокуратурата.

"По този повод д-р Семерджиев заявява: Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът "защо" и "кой" всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде. Това е вероятната причина с казуса да се занимава Специализираното звено "Антикорупция" - очевиден опит делото да остане непублично, а истината скрита", пише в изявлението.

Няма запис на разговора между Семерджиев и Стоименова

Няма запис на разговора между Семерджиев и Стоименова

Не е приключила проверката за министър Теодор Седларски

Според Илко Семерджиев "производството или ще бъде прекратено поради липса на доказателства и защото е ясно, че няма да издържи в съда, или ще бъдат потърсени други поводи за отправяне на нови обвинения с цел компрометиране".