Уволниха служител на митницата в Благоевград след кражбата на около 230 хил. лв., 20 кг бижута и др. вещи от склад. Това е станало в нощта на 17 срещу 18 януари, написа "24 часа".

И. П. е уволнен заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки.

Пропуските са открити след кражбата, когато трябвало да се изясни какво точно е изчезнало и по кои преписки.

Обраха митницата в Благоевград

Обраха митницата в Благоевград

Все още не е ясно какво е откраднато

Служителят обжалва уволнението си в съда. Делото срещу неговото уволнение започна преди дни.

По думите на неговата адвокатка: "Той няма никакво отношение към кражбата, но е следвало някой, така да се каже, да "опере пешкира".

Откраднатите пари и накити са били от закритите вече Митница Кулата и Митница Кюстендил, от 2007 г. до 2009 г., но се съхранявали в Благоевград. Преписките по тяхното изземване са от 1996 г. и 1997 г. Валутата е била съхранявана в банка в Сандански до 2011 г. и след това е пренесена в митницата в Благоевград.

Защитата на уволнения митничар настоя да бъде представен договор за охраната на Митническо бюро - Благоевград, защото смята, че извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

Към момента не е разкрит извършителя на обира на митницата. Обирджиите са прескочили оградата през нощта на 17 януари. Те са "работили" около 2 часа с ъглошлайф. Изнесли са валута на обща стойност 230 000 лв. Имало и фалшиви пари, както и излезли от употреба банкноти. Откраднати са били и около 20 кг накити, някои от които сребърни, а други от обикновен метал.

Преди да избягат направили наводнение. Митницата се охранява от СОТ и двама охранители на смяна, които се черпели за Антоновден. СОТ-ът се е включил 4 пъти след проникването на крадците в Административната сграда, а охраната е дала обратна връзка, че всичко е наред.