Първите випуски парамедици и лекарски асистенти започват да се обучават от есента, каза в Бургас здравният министър Таня Андреева, цитирана от БГНЕС. Андреева присъства на кръгла маса за проблемите на спешната помощ у нас и решаването им.

Тя потвърди, че първият болничен комплекс за спешна помощ, т.нар. „малки Пироговчета", ще бъде изграден в Бургас. Мотивите са наличието на рафинерията, летище, магистрали, както и увеличаването на населението в областта през летния сезон. Това ще са специализирани комплекси, 11 на брой, в които ще може да се оказва спешна медицинска помощ. Освен създаването на инфраструктура и оборудването, специалистите ще бъдат обучавани в чужбина, каза още Андреева.

По думите на здравния министър проблемите пред спешната помощ у нас са много. Тя смята, че една от грешките е, че е прилаган унифициран подход навсякъде, а всеки регион е специфичен - с пътища, с отдалеченост, с население. В Бургас, например, ще се изградят 10 т.нар. „спешни точки". „Този достъп до спешна помощ ще бъде осигурен в 10 от 13 общини. Ще има филиали в Царево, Созопол, Несебър, Руен, Сунгурларе и Средец. Спешните приемни отделения ще бъдат в Айтос, Поморие и Карнобат. Те ще бъдат ситуирани във вече съществуващи лечебни заведения - в отделения, които ще бъдат реновирани", поясни Андреева.

Обсъжда се възможността в кол-центровете на 112 да се внедрят диспечери, които да прецизират случаите за спешна помощ и да реагират адекватно. В мобилните екипи, които ще работят в труднодостъпни райони, ще има система за „Телемедицина". Така, парамедиците и лекарите ще могат да подават информация за състоянието на пациента в движение, пътувайки към спешния център, за да може екипът в него да е подготвен и да реагира адекватно. В целия процес предстои и поеатепно подновяване на автопарка от санитарни автомобили, защото последното е правено през 2008 година.

Здравният министър каза още, че се регламентира специалност, която ще се изучава и в университетите, и в медицинските колежи за лекарски асистенти и парамедици. Образователното министерство е одобрило програма. „Парамедиците ще са 100, лекарските асистенти, аналог на фелдшерите, но с по-добра подготовка, ще са 80. В Бургас има факултет, който е акредитиран за обучение на медицински сестри, той ще ги обучава от септември, предстои и акредитация, за да може да обучава и парамедици", обясни Таня Андреева.

Като част от реформите в спешната помощ, които министър Таня Андреева обсъжда с лекари и кметове в Бургас, е увеличаване на възнагражденията в сектора.