Експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW) смятат, че руските сили в района на Авдееска област могат да избират в коя посока да съсредоточат настъпателните си действия след пробива край селището Очеретино в Донецка област.

Според редовното обобщение на ISW за ситуацията на фронта руските войски могат да се опитат да напреднат в западна посока (към град Покровск) или да подпомогнат настъплението на руската армия на север към Часов Яр, важен опорен пункт на ВСУ.

"Руските сили имат възможност да избират между много тактически направления за бъдещо настъпление край Авдеевка, но остава неясно къде ще съсредоточат усилията си в близко бъдеще", пишат авторите от ISW.

По-рано експертите на ISW заявиха, че Русия вероятно ще постигне значителни тактически успехи през следващите седмици, но едва ли ще успее бързо да пробие украинската отбрана.

Руската армия има възможност да постигне оперативно значими цели в град Часов Яр, но вместо това изразходва силите си за разширяване и задълбочаване на пробива край Очеретино, където постигането на такива цели е много по-малко възможно, заявиха експертите на ISW.

САЩ пак спасиха Украйна - вижда ли се обаче краят на войната?

САЩ пак спасиха Украйна - вижда ли се обаче краят на войната?

Днес е пределно ясно, че нито руснаците, нито украинците, нито европейците, нито дори американците нямат ни най-малък интерес от продължаването на тази война

За да превземат Часов Яр руснаците се опитват да заобиколят града в околностите му, а също така активно стрелят с артилерия и минохвъргачки, съобщи вчера говорителят на групировката "Хортица" Назар Волошин. Според него в самия град няма руска армия, но щурмът е от страната на селата Ивановское и Богдановка.

През последните 24 часа руските сили не успяха да постигнат значителен напредък в района на Авдeевка, заключават авторите на доклада.

От няколко месеца анализатори предупреждават за възможно ново руско настъпление в Украйна през май или юни месец. Руските войски атакуват ключови участъци на фронтова линия, а военновъздушните сили нанасят ракетни и дронови удари по градове като Харков, Киев и Одеса за да смекчат съпротивата на театъра на бойните действия преди крупна настъпателна операция.

Украйна не би била изненадана от нападение срещу Харков, примерно с войска с численост от 20 до 40 000 души, като самото украинско разузнаване предупреждаваше за такъв развой.