Целият персонал на СБАЛ по детски болести в София днес се събра и реши да поиска смяна на директорката д-р Мария Екимова, съобщиха от педиатричната клиника.

Според медицинския екип тя няма необходимия клиничен и академичен опит и не е показала мениджърски способности като директор на Медицинския център към болницата

„Възмутени сме от отказа й да присъства на днешното събрание и да се запознае с огромните проблеми на хората, които работят тук, въпреки че вчера получи писмена покана", категорични са работещите в болницата.

Екипът на здравното заведение реши да сформира контактна група за преговори с ръководството на болницата и с Министерството на здравеопазването, за да бъде преодоляна кризата в болницата.  

Персоналът настоява на 3 май 2007 г. ръководството на болницата да започне преговори с контактната група.

Поставено е искане за  финансов одит на лечебното заведение за период от 3 години назад и за гарантиране на прозрачност на финансовата политика на болницата за в бъдеще.

Работещите в лечебното заведение искат да им бъдат изплатени допълнителните трудови възнагражденияза извършената дейност за месец март и да се гарантира ежемесечното изплащане на възнагражденията по клиничните пътеки.

Сред поставените искания е сключване на колективен трудов договор, в който да се определят параметрите на основните трудови възнаграждения за категориите медицински работници и ясно очертани вътрешни правила за основните трудови възнаграждения.

Ако „хаосът в лечебното заведение не бъде прекратен", персоналът ще сформира стачен комитетс участието на дружеството на БЛС и представителите на синдикатите в болницата, Българската асоциация по неонатология, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация по педиатрия.