Само за два месеца са се препълнили бежанските центрове. Въпреки това, заявява вътрешният министър Бъчварова, се запазва тенденцията за снижаване на мигрантския натиск. В София центровете също са запълнени.

Основно мигрантите у нас влизали, укрити в МПС, отбеляза тя по време на блиц контрола във вътрешната парламентарна комисия.

Атанас Мерджанов от левицата "захапа" силовия министър за европейската помощ от 160 милиона евро. Той поиска да разбере за какво точно ще отидат тези пари и колко от тях са ни приведени.

Социалистите искат обяснение и за работата на "Фронтекс" по границата ни. По данни на БСП взаимното сътрудничество с нашите граничари не вървяло гладко.

Спешните ни центрове – слабо звено при терористична атака

Спешните ни центрове – слабо звено при терористична атака

Рискова била засилената терористична дейност в Турция

20% от европейското подпомагане отивало, по думите на Румяна Бъчварова, за бежанските центрове. 80% били за техническо оборудване. Ще бъдат закупени 450 джипа за сухопътните ни граници. Пари ще идат и за видео наблюдение.

2 милиона лева ще се похарчат за връщане на мигранти в Афганистан. Около 1000 души се очаква да върнем там. Силовият министър подчерта, че всеки един бежанец се конвоира от двама служители на реда.

Пари ще идат и за подготовка на три площадки за евентуални временни бежански центрове, за където ще бъдат закупени 450 фургона. Те ще се ползват от Гражданска защита не само при бежански наплив. 45 млн. евро сме получили към момента.

130 служители на "Фронтекс" са у нас да пазят границата. Нямало проблем при работата с нашите служители. Най-важната помощ, по думите й, е че служителите на "Фронтекс" идвали със собствена техника и кучета.

Бежанските потоци ще стихнат, но няма да изчезнат, притеснен е Атанас Мерджанов. Как ще се пресече каналджийството, недоумява червеният депутат. Да използваме зимата, за да се подготвим за пролетта, защото така проспахме няколко зими, недоволен е той.

За закупуването на джипове за граничарите, той призова да се купи качествена техника, защото „нито един от джиповете на Дейвид (експремиерът на Великобритания Камерън, б.р.) не работи”.

Ясно е, че руски джипове няма да купуваме, то е ясно, те не са високо проходими, но поне американски да вземем, посъветва червеният депутат.

След заседанието на комисията силовият министър обясни, че центровете за мигранти се препълнили заради затегнатия контрол на изход. Припомняме, сръбската страна затегна сериозна граничния контрол, което не позволява мигрантите, влезли у нас, да продължат пътя си към Западна Европа.

Всеки ден имало определена бройка мигранти, които излизали от страната ни, други пък влизали. Динамичен е процесът, посочи министърът. Все по-трудно искащите да избягат от страната ни успяват да напуснат България.

Не сме позволявали напускането на нашата територия от хората, които са влезли. Те са принудени да останат да изчакат срока, в който да получат статут на бежанец, уверява вътрешният министър. 97% от тези, които влизат кандидатстват и имат шанс да получат такъв статут, изтъкна Бъчварова.

Стана ясно от думите на Бъчварова, че три терена се оглеждат за площадки за настаняване на мигранти. News.bg научи от свои източници, че две от площадките, които се оглеждат са Телиш и Бояново.

Според вътрешния министър трябвало да сме подготвени в една извънредна ситуация, която би могла да възникне. От миналата година текат огледите на подходящите терени.

Тези площадки ще бъдат съоръжени с канализация, ток, водоснабдяване, ограда и ще бъдат разчетени ресурсите за охрана на тези места, каза Бъчварова и поясни, че площадките ще са извън населени места. Ще са центрове за временно настаняване. Там при нужда ще се разполагат палатки и фургони. Все още обаче нищо не е решено.

Планира се всеки център да е с капацитет за 1000 души или общо трите са за 3000 мигранти.

Стана ясно още, че 500 пакистанци и иракчани сме върнали по родните им места. Започваме да връщаме и афганистанци.