Опасност от произвол и популизъм в антикорупционния закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, видя комисия от Върховния касационен съд.

Становището на Върховния касационен съд (ВКС) по законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество е публикувано на сайта на съда днес.

Според съдиите комбинацията от големите правомощия за орган на изпълнителната власт, какъвто ще се явява Бюрото за предотвратяване на корупцията, приемането на анонимни сигнали и използването на неясни термини може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата на правата на хората.

Това граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите.

Така се отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм, пишат в доклада си съдиите.

Върховните съдии отправят редица забележки по проекта. Като общото становище е, че в законопроекта не е постигнат балансът "защита/санкция" в достатъчна степен.

Те не могат да разберат дали е направена оценка на работата на Сметната палата и на Комисията за конфликт на интереси, за да се предлага тяхното обединяване в един орган – Бюро.

Съдиите подчертават също, че трябва да се въведат конкретни критерии за наличието на достатъчно факти и доказателства за образуването на производства пред Бюрото срещу лица, заемащи висши държавни длъжности.

В значителна степен се разчита на твърде формален критерий за уличаване, без това да разкрие и засегне предпоставките и механизмите на самите корупционни въздействия и тяхното генериране, казват още от ВКС.

Касационните съдии отправят забележки и към свободното използване на различни термини за едно и също понятие, което е недопустимо за един нормативен акт.

„Терминологията следва да е прецизна, особено след като предполага навлизане в личната сфера на хората", аргументират се върховните съдии.

Отбелязват и пропуск – в приложното поле на закона терминът "търговия с влияние" не е намерил място като вид корупционно поведение.

Освен това съдиите отбелязват като недопустимо за сигнали да се раздават награди.

В чл.18, ал.1 от проекта е предвидено Бюрото да прави предложения МС да дава парични награди на разследващи журналисти, длъжностни лица и граждани, които са подали сигнали за корупция, довели до осъждане на лицето с наказание "лишаване от свобода".

Така се стимулира доносничеството с цел облагодетелстване, а не това е идеята на закона, заявяват от ВКС.

Една не малка част от становището е посветено на уредбата, отнасяща се до магистратите.

Припомняме, законопроектът на Меглена Кунева бе отхвърлен от депутатите вече веднъж, като и до този момент партии остават силно критични. След тримесечни поправки, вицепремиерът внесе отново за обсъждане втори вариант, който в момента се намира на ниво междуведомствено съгласуване и обществено обсъждане. Очакванията са другата седмица законопроектът да влезе в Министерски съвет, след което отново да бъде изпратен към Народното събрание.