Окръжният съд във Варна призна за виновен мъж за пране на пари, съобщават от институцията. В периода от 14 октомври 2014 г. до 22 октомври 2014 г. той открил и поддържал сметка в банка на свое име. Мъжът придобил сумата от 18 500 евро, от които държал и използвал 18 400 евро. Той предполагал, че сумата е придобита чрез престъпление.

От съда обясняват, че е изградена организирана престъпна група. Осъществяван е незаконен достъп до информационни системи, като е използвано забранено разрушаване на целостта на информационни данни, неразрешен трансфер на информационни данни, фалшифициране на информация и извършване на финансови операции по престъпен начин.

Варненецът е осъден на 3 години затвор. Той трябва да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим. Наложена му е и глоба в размер на 2500 лева.

Признат е за виновен и за това, че е потвърдил лъжа е документ, който използвал като доказателство пред служител на финансова институция. В декларация посочил, че 18 400 евро са от продажба на имот.

За това престъпление съдът му наложи една година затвор при първоначален строг режим.

Той трябва да изтърпи най-тежкото от определените наказания, а именно 3 години зад решетките и глоба от 2500 лева.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Варненския апелативен съд.

Мъжът е подсъдим и по дело за убийство. Той е обвинен, че на 28 ноември 2015 г. в девненския кв. "Повеляново" е умъртвил млад мъж, като убийството е извършено по особено жесток начин.