Представители на варненската организация на "Демократична България" подадоха сигнали до прокуратурата, Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради ограничаването на свободния достъп на граждани до плажовете край резиденция "Евксиноград". Това заявяват те в своя позиция до медиите.

Става дума за плажовете "Евксиноград -1", "Евксиноград -2" и "Евксиноград -3", които били достъпни единствено през територията на правителствената и държавна резиденция. Достъпът до резиденцията е ограничен и това прави невъзможно и използването на плажовете от всеки гражданин.

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие (чл. 4, ал. 1) гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Посочените три плажа в района на "Евксиноград" не са отдадени на концесия, показва справка в националния концесионен регистър, и затова се управляват от министъра на туризма.

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Оградите с надпис "строителен обект" са преместени

Миналата неделя представители на варненската организация на "Да, България!" се опитали да стъпят на плажовете, но не успели и затова решили да подадат сигнали до институциите.

Сигналът в прокуратурата е срещу ограничаването на свободния достъп до плажа. В него се иска държавното обвинение да направи проверка и да преустанови практиката за ограничаване на достъпа на гражданите, както и да потърси отговорност от виновните.

В сигналите до Министерството на туризма и МРРБ се иска ведомствата да установят, дали трите плажа са посочени в специализираната карта, регистър и информационна система по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър, както и дали е осигурен свободен и безплатен достъп на гражданите до пясъчните ивици.

Христо Иванов настоява за свободен достъп до плажа в парк "Росенец"

Христо Иванов настоява за свободен достъп до плажа в парк "Росенец"

Поредна акция в парк „Росенец"

Активисти на обединението се обърнали и към администрацията на Министерския съвет с питане по Закона за достъп до обществената информация за начина, по който гражданите могат да нощуват в представителните правителствени резиденции в Бояна, Евксиноград и Шабла, както и в почивните в Слънчев бряг и Пампорово. Въпросите са затова има ли определена група хора, която има право да ползва тези обекти при условия, различни от обявените на сайта на Министерския съвет, и с какъв акт е определен кръгът на тези хора.

В случай на положителен отговор "Демократична България" настоява за копие от нормативния акт, както и за информация от кого и на какви цени се заплащат нощувките на "правоимащите".

Припомняме, че Христо Иванов настояваше и за свободен достъп до плажа в парк "Росенец". 

На 11 юли симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха да плажуват там и да поставят българското знаме, бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе съборен на земята от охранителите.