Заповедта на бившия председател на ВКС Лозан Панов за спиране на Единната информационна система във ВКС е нищожна. Това е решение на Върховния административен съд (ВАС).

Според върховните магистрати заповедта е приета от некомпетентен орган и при липса на валидно правно основание за издаването й. 

Лозан Панов все пак отива във Върховния административен съд

Лозан Панов все пак отива във Върховния административен съд

Решението е отговор на подадено заявление от Лозан Панов да бъде преназначаването във ВАС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София - град, с което беше обявена за нищожна заповедта на бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той искаше спиране на използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд (ВКС).

Според върховните магистрати от касационния съд оспорената заповед е нищожна, приета е от некомпетентен орган и при липса на валидно правно основание за издаването й. Компетентният орган, който одобрява използването на информационни система в органите на съдебната власт е Пленумът на Висшия съдебен съвет.

Съгласно разпоредбите на Закона за съдебната власт не съществува законова презумпция това правомощие да се предоставя на пленумите на съдилищата или на техните председатели. В този смисъл обосновани са изводите на първоинстанционния съд, че с нареждането да се преустанови работата на ЕИСС и да се премине към ползване на АСУД се изземва неправомерно компетентност и се постановява акт, който е изцяло извън правомощията на председателя на ВКС и Пленума на ВКС.

Съдебният състав обезсилва частично решението на първоинстанционния съд, в частта, в която Административен съд София - град се е произнесъл и по жалба на адвокат Николай Баташки.

Според магистратите, в тази част решението е недопустимо, тъй като първоначалната жалба е недопустима, поради липса на пряко и непосредствено засягане на правната сфера на този жалбоподател.