Върховният административен съд отмени определение на Комисията за защита на конкуренцията от 2 март 2023 г., с което антимонополният орган е спрял обществената поръчка за доставка на техническо оборудване за работата на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол. Обществената поръчка е открита на 18 януари 2023 г. Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП "Капитан Андреево".

Спирането е било с временна мярка и през КЗК по жалба на "Интерпред Еврологистик" ЕООД.

Административният съд обаче оставя жалбата без уважение като неоснователна, а също така според решението на върховните съдии определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност.

Новият шеф на БАБХ: Старият модел на „Капитан Андреево“ няма да се върне

Новият шеф на БАБХ: Старият модел на „Капитан Андреево“ няма да се върне

Частната "Евролаб" имала пълен монопол върху "Капитан Андреево"

Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния директор на Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност" в Европейската комисия. В него се поставят въпроси - одитни препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства. ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред КЗК, както и приложените доказателства обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка, а Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени - включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка.

Определението на ВАС по административно дело № 2884 от 2023 г. е окончателно.

Жандармерията остава на "Капитан Андреево" засега

Жандармерията остава на "Капитан Андреево" засега

Очаква се конфликтът отново да се прехвърли в съда