Върховният административен съд ( ВАС)  отказа да спре изпълнението на заповедта на премиера, с която бе създаден Национален кризисен щаб за справяне с кризата с боклука на София.

Делото бе образувано по жалба на Столична община срещу решението на Министерския съвет за неотложни мерки за преодоляване на кризата в сметосъбирането на територията на Столичната община и отстраняване на екологични щети.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от днес.

Според съда, твърденията в жалбата не сочат на извод за наличие на настъпила значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 от АПК.

Жалбоподателят не е представил доказателства, че мобилизираните от Националния кризисен щаб ресурси не позволяват осъществяването на дейността по осемте договора за обществена поръчка, приложени по делото, и се засягат правата и задълженията на страните по тях.

Обратно, в хода на съдебното производство процесуалният представител на общината заявява, че изпълнението на възложените с тях услуги по сметосъбиране и сметоизвозване не са препятстват от решението на МС.

Припомняме, столичният градоначалник Бойко Борисов настоя пред общинарите държавата да отмени кризисния  щаб и да купи кофите за смет, за да се прекрати рекетирането на Столична община.