Тричленен състав на Върховния административен съд определи за процесуално недопустима жалбата на "Ванси Консешънс", "Ванси Еърпортс" и консорциума, образуван между тях, срещу Решението на Министерски съвет, с което „Фрапорт" бяха определени за спечелили концесията на летищата Варна и Бургас.

Поради тази причини съдът оставя без разглеждане жалбата, като това може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС в седемдневен срок.

Припомняме, че през януари тази година 5-членен състав на ВАС потвърди отмяната на решението на МС, с което за концесионер на морските ни летища се определя "Копенхаген Еърпортс".

Съдът върна делото в Министерски съвет с указания да прецени допустимо ли е участието на всички кандидати в провеждания конкурс.

Изпълнявайки това решение, МС определи през март, че участието си в конкурса може да продължат обединението Фрапорт и "БМ Стар" ЕООД, а останалите кандидати не са допуснати - който акт на МС се обжалва в настоящия случай.
Впоследствие министрите определиха Фрапорт за победители в конкурса.

Съгласно чл. 35, ал. 1 от Закона за административното производство, посочват от ВАС, засегнатите граждани и организации имат право на жалба до съда.

В случая обаче, жалбоподателят не е от кръга на посочените лица с право на жалба, той като според решението на конкурсната комисия, взето на 13.03.2006 г., той не е допуснат до участие в конкурса за определяне на концесионер. Това решение също е обжалвано пред МС и жалбата е отхвърлена.