Почти месец след вълната от спиране на големи обществени поръчки от Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмениха драстичния скок на таксите за обжалване на обществени поръчки, съобщи Правен свят.

По-високите такси бяха въведени в последните дни на кабинета "Орешарски" - на 10 юли 2014 г. от тогавашния състав на Министерския съвет гласуваха нова тарифа за тези производства пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред ВАС.

Борисов бил наредил проверка на всяка обществена поръчка

Борисов бил наредил проверка на всяка обществена поръчка

Доверието трудно се гради, лесно се губи, убеден е премиерът

С нея оспорването на търговете поскъпна с от 3 до 17 пъти. Като допълнение цените практика бяха въведени със задна дата – от 1 юли, за откритите към тази дата процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Петчленен състав на ВАС потвърди решението на първата инстанция от миналото лято, че при вдигането на таксите не само е нарушена процедурата, но и е ограничено гарантираното от конституцията право на достъп до правосъдие. Решението на петчленния състав е окончателно.

Преди 1 юли 2014 г. цената за обжалване на търговете беше твърда, т.е. таксата беше проста. Ако поръчката е под прага, над който обявлението за нея се публикува в Официалния вестник на Европейския съюз, жалбата пред КЗК струваше 850 лева. Ако поръчката надвишава прага - 1700 лева.

С новата тарифа от 1 юли 2014 г. таксата стана пропорционална - 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не по-малко от 850 лева и не повече от 15 000 лева. След приемането ѝ цената за обжалване на някои търгове скочи над 17 пъти от 850 лв. на 15 000 лв.

КЗК проверява фирми за манипулиране на обществена поръчка

КЗК проверява фирми за манипулиране на обществена поръчка

Сигналът е подаден от Порожанов

Тази вноска е само за производството пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото при обжалване в съда, недоволният участник в процедурата по ЗОП дължи нова такса – половината от платеното пред антимонополната комисия. Именно при делата скокът на таксата е най-драстичен, защото преди тя беше твърдо 50 лв., а сега може да достигне 7500 лева.

Магистратите от ВАС смятат, че с приемането на новата тарифа е погазен чл.2, ал.2 от Закона за държавните такси (ЗДТ). Според текста, пропорционалните такси се определят върху цената на документа или услугата, а когато тя не е указана - върху пазарната цена.

Борисов спря строителството на двата лота на „Хемус”
Обновена

Борисов спря строителството на двата лота на „Хемус”

Иска незабавно да се прекрати процедурата по избор на изпълнители

Първият проблем, на който се спират върховните съдии в решението си, е, че таксата за обжалване на обществени поръчки се определя въз основа на посочената от възложителя прогнозна стойност на договора.

Вторият проблем, според петчленката на ВАС, е липсата на финансова обосновка за вдигането на таксите.

В заключението на административните съдии се казва, че повишаването на таксите води до ограничаване на конституционно гарантираното право на гражданите за достъп до правосъдие.

Съдът установява, че е нарушена и процедурата по приемането на постановлението – не е спазен 14-дневният срок за предложения и становища по проекта. Той е бил обявен на сайта на Министерството на правосъдието от 24 юни до 7 юли 2014 г.

"Налице е нарушение на минимално изискуемия по закона срок, което правилно е прието за съществено нарушение на процедурата по приемане на подзаконовия нормативен акт и съставлява препятствие на предоставената от закона възможност за отправяне на предложения и становища по проекта", завява ВАС.

В решението се посочва и още една причина за отмяната на новите такси. Тя е придадената обратна сила на тарифата, която е обнародвана на 15 юли 2014 г., но се приема за действаща спрямо откритите към 1 юли 2014 г. процедури по ЗОП.