Готов съм да се върна в България като защитен свидетел.

Това обяви днес във Фейсбук бизнесменът Васил Божков, който от няколко години живее в Дубай. Заявката на Божков е дадена с коментар по отношение на бившия премиер Бойко Борисов: "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува."

Вчера Васил Божков написа, че "Понякога разкаялият се грешник е по-ценен от светец" към снимката на главния прокурор Иван Гешев, който разкъсва демонстративната си оставка.

Васил Божков у нас е с повдигнати 19 обвинения, 18 броя европейски заповеди за разследвани и молби за правна помощ, разпратени също до десетки държави.

В Обединените арабски емирства е изпратено и искане за екстрадицията му, паралелно с мобли за правна помощ.

Вероятно досъдебното производство, по което Божков е готов да даде показания среща защита на свидетел е това за изнудване. Именно по това производство от години се задава въпроса защо прокуратурата не разпита дистанционно с видео връзка бизнесмена. Васил Божков твърди, че по време на правителствата на ГЕРБ, третото поред, му е искана 10% от печалбата на лотарията му, като за посредник към партия ГЕРБ или по-точно към Борисов, Божков сочи финансовия министър Владислав Горанов, който вече е санкциониран по Глобалния закон Магнитски. Именно Владислав Горанов беше арестуван заедно с Борисов и Севдалина Арнаудова през март 2022 г., но освободен без повдигане на обвинения.

Горанов: Божков не е получавал привилегировано третиране

Горанов: Божков не е получавал привилегировано третиране

Финансовият министър против правителството да става заложник в спорове между бизнес субекти

Бизнесменът твърди, че разполага и с видеоклипове и снимки, като доказателство за твърденията си.

Скандалът с Васил Божков бе един от големите по време на последния мандат на Борисов. Той струваше и оттеглянето на Владислав Горанов от управлението, макар и да не бяха посочени тогава конкретно тези аргументи, а изтъкнати подозренията за съучастие в корупционни схеми с ДПС и влиянието на друг бизнесмен, но и депутат Делян Пеевски. Въпреки че доказателства не бяха извадени, се оказа достатъчно позоваването на "подозрения сред обществото и актива на ГЕРБ" за това. Тогава от правителство на Бойко Борисов си тръгнаха още министри.

Адвокатите на Васил Божков водят редица дела в България с различен успех.

ВАС отмени вземане на Комисията по хазарта от фирма на Васил Божков

ВАС отмени вземане на Комисията по хазарта от фирма на Васил Божков

При месечните декларации не са установени нарушения, а шефът на комисията няма право да идава този акт