Венец от гнили ябълки положиха петима протестиращи пред сградата на Министерството на правосъдието. Любомир Данков от Асоциация за детско развитие, организатор на символичния протест, за пореден път настоя за промяна в Семейния кодекс.

Организаторите искат всеки да може да иска доказателства за произход на дете, дори и по документи то да е припознато от съпруга. Тъй като в момента законът позволява оспорване на произход само от съпруг/съпруга, припознал детето и социални служби, става възможна търговията с деца по схемата бременната жена ражда детето, "купувач" на дете го припознава и получава правата, след като биологичната майка се отказва от него. Именно такива схеми на търговия с деца не веднъж медиите разкриват с посока към Гърция. А вече има и осъдени.

Българи са осъдени за трафик на бебета в Гърция

Българи са осъдени за трафик на бебета в Гърция

Престъпленията са извършени между 2008 г. и 2010 г.

"Тук сме, защото имаме спор с държавата, който започна 2010 г. През 2009 г., когато се приемаше новият Семеен кодекс беше пропуснато едно изречение в раздел произход, което уреждаше правото да се оспорва произхода на дете, родено извън брак", обясни Данков. Така, ако един мъж припознае едно дете, вече никой няма право да го оспорва.

"Бяха забранили дори на Прокуратурата и на социалните служби да оспорват. След един мой сигнал до Министерски съвет 2010 г. върнаха правото на Прокуратурата и на социалната служба. Това по никакъв начин не е решение на въпроса, което беше доказано и с решение на Европейския съд по правата на човека, което излезе окончателно на 8-ми март тази година", коментира Данков.

Според него трябва да се върне стария текст от Семейния кодекс, който урежда правото всяко лице с правен интерес да оспорва припознаване.

В мотивите за протеста от Асоциацията за детско развитие пишат, че ограничаването на правото за оспорване на произхода е законодателен чадър над всички участници в престъпна схема. Самият чадър не е причината за съществуване на явлението продажба на деца, но той дава спокойствие и увереност, че сделката не може да бъде развалена, истината няма да излезе наяве и притеснения от наказателно преследване няма.