Военният министър в оставка Николай Ненчев ще се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура на 5 и 6 януари, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура на бул. "Монтевидео" 21 на 5 януари 2017 г. от 15.00 ч и на 6 януари 2017 г. от 10.30 часа", гласи съобщението.

Призовките за явяването му са били връчени ден преди новогодишните празници, уверяват от ведомството.

Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение

Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение

Военният министър в оставка Ненчев и Цанов били нанесли щети за над 250 хил. лева

Припомняме, Николай Ненчев е обвиняем за униформите на военните и за ремонта на двигателите за изтребителите МиГ-29.

Информацията за тази призовка е малко след като бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков съобщи в социалната мрежа, че е получил призовка, но е бил "лишен" от медийно внимание. По време на коледните празници - на 28 декември 2016 г. бившият кандидат-президент на РБ тихомълком е бил привлечен като обвиняем за сделка от преди 6 години - продажбата на ЕВН.

Прокуратурата действа като "кафява" медия, твърди Трайчо Трайков

Прокуратурата действа като "кафява" медия, твърди Трайчо Трайков

Процедурата е организирана така, че да заобиколи закона, убедена Арнаудова

Междувременно от БЗНС, чийто председател е министърът в оставка Николай Ненчев, излязоха с позиция за казуса Трайков-Ненчев.

"Много от действията на главния прокурор на Република България не само предизвикват недоумение. Те говорят ясно за определен замисъл и умисъл. И поради това не са случайни", започва позицията.

Според авторите от БЗНС, в действията на главния прокурор се разчита определен сценарий, който представя Сотир Цацаров като изпълнител на обмислена стратегия за нанасяне на политически удар. В текста се прави аналог с методите от времето на сталинизма.

Прокуратурата отговори на Ненчев, че не е подслушван

Прокуратурата отговори на Ненчев, че не е подслушван

Отговорите на другите въпроси на министъра в оставка са в два публични закона

"Все по-очевидно става, че цел на действията на главния прокурор не е защитата на правото, а формирането на репресивни практики, чрез които се цели да бъде поставена под натиск и пречупена човешката личност. Същевременно, напълно в духа на сталинската епоха, властовата репресия засяга и близките на репресирания, които са подложени на системен тормоз и открити заплахи от "силните на деня"", се казва в съобщението.

"Разбирането на Сотир Цацаров, е да приложи сталинският подход: да бъде сплашен "неудобният" на политическото задкулисие като се атакуват съзнанието и чувствата на неговите близки с внушения и заплахи за съдебни дела и дори ...затвор.
Разчита се, че така ще се окаже още по-голям психологически натиск върху личността на призованите, а и няма да има бърза реакция от страна на общественото мнение и политическите формации, които представляват", гласи позицията, публикувана от БЗНС.

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете
Обновена

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете

Според НК може да получи до осем години лишаване от свобода

От партията на Ненчев предупреждават Цацаров, че колкото повече усилват натиска и репресиите върху демократичната общност в България, толкова повече и все по-често те ще го сочат с пръст и ще напомнят за извора на неговото "правно" вдъхновение. "Ще ви държим във фокуса на нашата гражданска съвест и внимание", заканват се от партията.

От БЗНС настояват за "ревизия на прокуратурата и следствието в сегашния им нереформиран сталинистко-комунистически тип и провеждане на мащабно европейско разследване на българските главни прокурори по време на грандиозния посткомунистически грабеж на червената мафия от 1988 г. до днес".