ВКС остави без уважение жалбата на бившия председател на СРС Методи Лалов срещу избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. Решението по дело № 34/2017 г. е на петчленния състав на Върховния касационен съд, информираха от ВКС.

Трима съдии от ВКС гледат жалбата на Методи Лалов за избора на ВСС

Трима съдии от ВКС гледат жалбата на Методи Лалов за избора на ВСС

Няма процесуален ред за подобни обжалвания

Трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама съдии от Върховния административен съд) решиха, че оставят без уважение жалбата на Методи Лалов срещу Решение от 17.06.2017 г. на Комисията за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите. С това решение с което е обявена за избрана за член на ВСС Цветинка Пашкунова.

Съдът оставя без уважение жалбата на Методи Лалов срещу Решение от 18 юни 2017 г. на Комисията за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, с което са обявени за избрани за членове на ВСС Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

В своите обжалвания Лалов се съмнява и в коректността на електронното гласуване. "Твърдението, че е възможно системни администратори да са инсталирани на сървърите манипулирана версия на системата, която да изопачава вота на избирателите и която версия след това дори да заличава следите си, на първо място представлява предположение на жалбоподателя, за което не се сочат конкретни факти", пише в решението.

Проверката на системата за гласуване от вещите лица е установила липсата на манипулации по време на изборите, липсата на физически достъп до сървъра, което е единствена възможност, както според вещите лица, така и според свидетеля Радонов за манипулация на вота.

СРС институционално е съсипан, гневи се Методи Лалов

СРС институционално е съсипан, гневи се Методи Лалов

Бившият председател на СРС коментира новооткритото Наказателно отделение на СРС

"От представените писмени доказателства по категоричен начин е установено, че при провеждане на избора Секционна комисия № 2 за електронен избор е предприела необходимите действия и мерки за обезпечаване на сигурност при отчитане на действителния вот с пълно ограничаване на достъпа до сървърното помещение и осигуряване на непрекъснат видеозапис за целия период на помещението", се казва в решението.

Борисов не разбира колко е важно правосъдието, според Лалов

Борисов не разбира колко е важно правосъдието, според Лалов

Само реже лентички

Решението не подлежи на обжалване.

Пълният текст на решението е публикуван в страницата на ВКС в интернет, рубрика "Решения на ВКС по дела с изключителен интерес".