Състоянието на новата сграда на Наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС) показва колко недобре работи държавата и институциите. СРС институционално е съсипан.
Това коментира пред БНР Методи Лалов - бивш председател на Софийския районен съд по повод откриването от днес на това отделение на СРС.

Реализирането на проекта (известен като Военното НДК - б.р.), ако бъде проследено какво се случи, ще покаже недъзите на работата на държавната администрация, липсата на стиковка между отделните институции и ще покаже нежеланието да бъде направен един проект както трябва.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

"Това, което се случи, и във вида, в който ще го видите, е с кански сили и мъки постигнато, щеше да бъде поне 20% по-зле отколкото е сега. Поне няколко десетки процента по-зле отколкото трябва да бъде. Една публична сграда на съдебна институция не би трябвало да изглежда по начина, по който ще изглежда сега - с ръжди, с пукнатини, с криви стени, с недовършени неща, с недобро околно пространство, с липса на добра климатизация например на централното фоайе - дребни битови неща, които обаче са симптоматични за невъзможността на държавата да се справя дори с това", заяви Методи Лалов, който през декември подаде оставка от председателския пост на СРС.

Той разказа, че сградата била в плачевно състояние, когато я видял за пръв път. "Течеше, беше започнала да се компрометира конструкцията ѝ, имаше брезички по покрива, имаше залепени плочки на покрива върху стиропор, липсваше изолация. Виждал съм кабели, които са сложени в контакта все едно е изградена инсталация, а всъщност липсват навътре в стените. Има сигнали в тази посока, но защо никой не е разследвал. Това беше състоянието, предадено от Министерството на отбраната", разказа Лалов.

Трима съдии от ВКС гледат жалбата на Методи Лалов за избора на ВСС

Трима съдии от ВКС гледат жалбата на Методи Лалов за избора на ВСС

Няма процесуален ред за подобни обжалвания

Бившият председател на СРС посочи, че е работил с шестима министри на правосъдието. Според него това текучество е пагубно за държавата.

Без институционална независимост, без нормални условия като натовареност, Софийският районен съд никога няма да заработи добре, категоричен е Лалов.

Това, че решихме сградния проблем е едно на ръка. Обаче институционално съдът е съсипан. Това, което направи ВСС след 2016-а, когато подадох оставка, беше чисто разправяне със Софийския районен съд. Назначиха председател, който не беше одобрен въобще от съдиите от съда и който нямаше един работен ден в Районния съд. След това демотивираха способните, опитните съдии от Районния съд да се кандидатират. В крайна сметка се кандидатираха двама неопитни кандидати, коментира Лалов.

Резултатите 2 месеца по-късно се виждат - абсолютно не знае какво прави в момента. Такова поведение не трябваше да има ВСС. Такъв е моделът на мислене на хората от ВСС, от сегашния състав, такъв е моделът на задкулисието, което управлява съдебната система. Инакомислещи, хора, които са дейни, не са добре дошли.

Възнагражденията на съдиите в СРС да са съобразени с натовареността им, предлагат от ВСС

Възнагражденията на съдиите в СРС да са съобразени с натовареността им, предлагат от ВСС

Председателят на Софийски районен съд да анализира администрацията

Бившият председател на СРС обвини досегашния състав на ВСС, че е постигнал противопоставяне на натоварени срещу ненатоварени съдилища. Лалов посочи, че докато е бил председател, е имал обаждане от членове на ВСС, които казват: "Отпуснахме ти 20 щатни бройки, назначи ни двама в администрацията". Това са тези хора, които обикновено общуват с смс-и, вайбъри - едни и същи са, каза Лалов, припомняйки един от скандалите във ВСС.

Натовареността на съдиите – основен проблем пред работата на съда

Натовареността на съдиите – основен проблем пред работата на съда

Припомняме, на 14 януари 2016 г. по време на заседание на ВСС председателят на ВКС Лозан Панов получи есемес от номер на премиера Бойко Борисов, от който става ясно, че някой е информирал Борисов какво става на заседанието. Ставало въпрос, за съобщение, получено от премиера, който го препраща на Лозан Панов и което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Панов получил препратения SMS в 12.14 часа.

Противоречиви са оценките за дейността на досегашния ВСС

Противоречиви са оценките за дейността на досегашния ВСС

Правосъдният министър Цецка Цачева се въздържа от оценка за колегите си

Лалов коментира и избора на нов състав на ВСС: Системата за електронен избор не е надеждна. Тя е пародийна. Лошото е, че възложената експертиза беше по същия начин, допълни Методи Лалов.