От ВКС осъдиха Филип Михайлов на 6 години и 6 месеца затвор за смъртта на две деца край село Лесидрен, съобщиха от Върховния касационен съд.

При гонка шофьор прегази трима младежи, двама загинаха

При гонка шофьор прегази трима младежи, двама загинаха

16-годишни момче и момиче да жертви на

Припомняме, че на първа инстанция Ловешкият окръжен съд постанови 8 години затвор. Присъдата бе намалена на 5 години от апелативния съд.

Трагедията стана на 11 август 2015 година. Михайлов карал колата със скорост 122 км/час. Той помете 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов. Трето дете бе със средни телесни повреди.

Прокуратурата иска постоянен арест за "шофьора-състезател" от Лесидрен

Прокуратурата иска постоянен арест за "шофьора-състезател" от Лесидрен

Кметът на Лесидрен знае за група от 10-12 души състезатели

Тричленката на ВКС остави в сила решението на Великотърновския апелативен съд. Решението на ВКС по наказателно дело № 948/2017 г. не подлежи на обжалване.

Делото пред Върховния касационен съд е образувано по жалби на подсъдимия Филип Михайлов и на частните обвинители срещу решение на Апелативен съд - Велико Търново.
С него е намалена присъдата на Окръжен съд - Ловеч - затвор от 8 години на 6 години и 6 месеца. Намалено е наказанието "лишаване от право да управлява МПС" от 10 години на 9 години.

Съдят втори джигит от Лесидрен – не помогнал на прегазени от авера си деца

Съдят втори джигит от Лесидрен – не помогнал на прегазени от авера си деца

Ловешката районна прокуратура внесе обвинителен акт

Ловешкият окръжен съд е признал подсъдимия за виновен в това, че на 11 август 2015 г. край село Лесидрен по непредпазливост причинил смъртта на двете деца Велислава Цанкова и Марино Цветанов. При катастрофата е пострадала и Петя Божкова.

8 години затвор за джигита от Лесидрен

8 години затвор за джигита от Лесидрен

Засега остава под домашен арест, тъй като може да обжалва

Делото постъпва за втори път във ВКС.

Относно жалбата на подсъдимия, че катастрофата е случайно деяние, от ВКС споделят съображенията на предходния касационен състав - подсъдимият е надвишил разрешената скорост от 90 км/ч - а именно 122,44 км/час. Загубата на напречна устойчивост на автомобила е резултат от превишената скорост. Подсъдимият е имал възможност да избегне удара, ако е управлявал превозното средство със скорост до и под 90 км/час, пише в мотивите на решението.

Според върховните съдии са неоснователни и доводите за неправилно приложение на материалния закон, тъй като не е приложен закон за по-леко наказуемо престъпление. Според съда деецът не е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалите.

Намалиха присъдата на шофьора, убил две деца на пътя за Лесидрен

Намалиха присъдата на шофьора, убил две деца на пътя за Лесидрен

5, а не 8 г. затвор и 7, вместо 10 г. без книжка за Филип Михайлов

Тричленният състав на ВКС се позовава на решението на предходния касационен състав, в което изрично е прието, че нито преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е установило след удара, нито призивът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко намерението за отместване на автомобила и освобождаване на тялото на пострадалия Марино Цветанов са фактически обстоятелства, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация на деянието.

Загиналата в Лесидрен 16-годишна Велислава спечелила обучение в НАСА

Загиналата в Лесидрен 16-годишна Велислава спечелила обучение в НАСА

Заедно с връстници

Върховните съдии не приемат оплакванията на подсъдимия и на частните обвинители за явна несправедливост на наложените наказания. В мотивите на съдебното решение пише, че Апелативен съд - Велико Търново е извършил обективен и пълен анализ на всички обстоятелства.