ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Филип Михайлов за причинената снърт, при управление на МПС край с. Лесидрен на Велислава Цанкова и Марино Цветанов.

Със свое решение, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя Решение на Великотърновския апелативен съд (ВТАС) и връща делото за ново разглеждане на същия съд, от друг съдебен състав, от стадия на съдебното заседание.

Решението не може да се обжалва.

С присъда от 1 юли 2016 г. Ловешкият окръжен съд е признал за виновен Филип Михайлов за това, че на 11 август 2015 г. в землището на с. Лесидрен, Ловешка област, при управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на Петя Божкова.

Осъден е на осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. На подсъдимия е наложено наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от десет години.

С атакувания пред ВКС акт на ВТАС, първоинстанционната присъда е била изменена, като престъплението, извършено от подсъдимия Филип Михайлов, е било преквалифицирано и размерът на наложеното му наказание лишаване от свобода е бил намален от осем на пет години, а на наказанието лишаване от право да управлява МПС - от десет на седем години, като е бил определен първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затворническо общежитие от открит тип.

Съдебният състав на ВКС не намира да са допуснати претендираните от подсъдимия и защитника му съществени процесуални нарушения, които да са основание за отмяната на въззивното решение. Не се констатира основателност на претенцията за липса на мотиви.

"Решението на въззивния съд не само не страда от липса на мотиви, но се отличава със задълбоченост и аналитичност при анализа на доказателствата и установените въз основа на тях фактически констатации" - пишат върховните съдии.

По отношение на доводите на подсъдимия за нарушение на материалния закон съдебният състав на ВКС пише: "Не може да бъде споделено виждането на защитата, че в случая следва да намери приложение разпоредбата на чл. 15 от НК, тъй като деянието, осъществено от подсъдимия е случайно. За да е налице случайно деяние е необходимо водачът на МПС не по своя вина да е бил поставен в невъзможност да избегне настъпването на обществено опасните последици. В конкретния случай подсъдимият е управлявал автомобила със скорост от 122.44 км/час, надвишаваща разрешената от закона за конкретния пътен участък от 90 км/час".

Защитата на джигита от Лесидрен иска оправдателна присъда

Защитата на джигита от Лесидрен иска оправдателна присъда

Според Марин Марковски трагедията е станала заради техническа неизправност

Според съда Михайлов сам се е поставил в невъзможност да предотврати произшествието, като е избрал да се движи със скорост по-висока от максимално разрешената от закона.

Тричленният състав на ВКС приема, че жалбите на частното обвинение следва да бъдат уважени.

Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите.Михайлов е бил в състояние да окаже не по-малко ефективна помощ, тъй като той не е имал наранявания, които да затрудняват менталния му капацитет или пък да ограничават/изключват движенията му.

Чл. 343а. Ако деецът след деянието по предходния член е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия или на пострадалите, наказанието е:

а) по ал. 1, буква "б" - лишаване от свобода до три години при тежка телесна повреда и лишаване от свобода до две години или поправителен труд при средна телесна повреда;

б) по ал. 1, буква "в" - лишаване от свобода до четири години;

в) по ал. 2, буква "а", когато е причинена средна или тежка телесна повреда на повече от едно лице - лишаване от свобода до четири години, а в особено тежки случаи - до шест години;

г) по ал. 2, буква "б", когато е настъпила смърт на повече от едно лице лишаване от свобода от две до десет години, а в особено тежки случаи - от три до дванадесет години.

Върховните съдии пишат още, че опитът "да отместят автомобила и извадят пострадалия Марино Цветанов, но след като видели колко е тежко състоянието му, решили, че е по-добре да не го пипат", сочи само за намерение да се окаже помощ на пострадалия.

"След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК " - категорични са съдиите от ВКС.

Съдът приема, че при правилно приетите от въззивната инстанция факти относно действията на подсъдимия след произшествието, материалният закон е приложен неправилно, тъй като коментираните действия, съгласно трайната съдебна практика, не представляват такива, насочени обективно и субективно към спасяване живота на пострадалите, поради което и не запълват съдържанието на привилегирования състав по чл. 343а от НК.

Според върховните съдии с извършената преквалификация от ВТАС е допуснато нарушение на материалния закон, имащо за своя последица отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане, и в този смисъл жалбите на частното обвинение следва да бъдат уважени.