Наказание от 5 г. "лишаване от свобода" ще изтърпява Христо Тиляшев за причиняването на железопътната катастрофа на гара Калояновец през 2014 г.

Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила наложената от Пловдивския апелативен съд, присъда от 5 години затвор на машиниста Христо Тиляшев заради тежката железопътна катастрофа на гара Калояновец.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, посочват от ВКС.

При инцидента загина машинистът Венко Тодоров и бяха причинени средни телесни повреди на четирима души.

Делото беше образувано по жалби на Христо Тиляшев, които върховните съдии отхвърлиха като неоснователни.

Според решението на ВКС, пловдивският съд не е проявил субективизъм и пристрастие, както настоява Тиляшев.

Нови свидетели влизат в делото за жп катастрофата край Калояновец

Нови свидетели влизат в делото за жп катастрофата край Калояновец

Сред тях е и разследващ журналист

Отхвърлена е и жалбата му, в която се твърди, че са игнорирани доказателства по случая.

"Направеният от въззивния съд доказателствен анализ не само не е основан на игнориране на доказателствени източници, а следва строго очертания от процесуалните норми и от правилата на логиката път. Извършена е от въззивния съд цялостна проверка и старателна преценка на всички материали по делото, като за тази цел са ползвани легални критерии. Налице е коректност, правилност и последователност в разсъжденията." - посочват от ВКС.

Върховните съдии констатират също, че не е нарушено и правото на подсъдимия на мотивирано решение.

Съдът изрично се е спрял на техническото състояние на железния път в участъка, в който е настъпила катастрофата, както и на разположението на светофорите и видимостта, въз основа на което е отрекъл възможността неизправности в железния път да са станали причина за злополуката.

Според върховните съдии без основания се настоява, че подсъдимият е бил поставен в екстремална ситуация, с която "поради нейната внезапност и неочакваност не е могъл да се справи". Посочва се, че подсъдимият не се е съобразил с указанието на подаваната от предупредителния и от входния светофори светлинна сигнализация и не е намалил скоростта на влака до степен, гарантираща безаварийно навлизане в гара Калояновец.

Съдебният състав на ВКС отбелязва, че наказанието от 5 години затвор, съчетано с отнемане на правото за упражняване на професията за срок от 8 години, е пропорционално спрямо извършеното престъпление и личността на подсъдимия.

"Проявената от него непредпазливост е в сериозна степен, като броят на увредените в резултат на нея лица не следва да се подценява, както и фактът на реалността на риска, който е бил създаден за множество други хора, пътували във влаковата композиция." - аргументират се от ВКС.