Дерайлирали са локомотивът и първите четири вагона от състава на бързия влак № 8601 от София за Варна, съобщават от БДЖ. Инцидентът е станал около 15.17 ч. на входните стелки на гара Калояновец. На място е загинал машинистът на влака.

По първоначална информация ранените са 11. Във влака са пътували около 160 пътника. Екипи на Спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали на мястото на инцидента и пострадалите пътници, както и служители от превозния персонал, са транспортирани към най-близката болница.

Създадена е организация за превоз на пътниците от влака с автобуси, уточняват от железопътния превозвач.

Папазов: Несъобразена скорост е вероятната причина за катастрофата

 

Още...

От Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията информират, че по време на инцидента локомотивът се е обърнал и се е ударил в третия вагон. С първите 6 линейки, пострадалите са транспортирани към болницата в гр. Стара Загора. Причините се разследват.

Към мястото на инцидента са изпратени 8 екипа на пожарната от Стара Загора, Сливен, Пловдив и Ямбол. Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", уточняват от полицията.

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев, който е на мястото на инцидента, съобщи пред News.bg, че полицията извършва оглед. Композицията се намира на 15 метра от железния път, който е рехабилитиран. Предполага се, че влакът е навлизал в гарата с висока скорост, уточни Ламбрев. Той посочи, че за щастие няма загинали пътници. По-рано инж. Ламбрев информира, че не може да бъде осъществена връзка нито с превозната, нито с локомотивната бригада.

По информация на БГНЕС пострадалите са 14. 6-ма са откарани в болница, като двама са в по-тежко състояние. От МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска Стара Загора уточняват, че всички докарани при тях са в съзнание. Загиналият машинист е Венко Тодоров.

„Чухме голям шум и веднага излязохме да видим какво е станало - видяхме, че е станала катастрофа, влакът е дерайлирал и скочихме доста момчета от квартала да помагаме с каквото можем", разказва очевидец на катастрофата от близката циганска махала. Той и приятелите му помогнали на 5-6 души, които по думите му не са могли да излязат от купетата. По тях е имало кръв, а след като им е помогнато да излязат от купетата, багажите им са извадени настрани, служители на Пожарна безопасност и Спешна помощ са пристигнали и са ги транспортирали.

Очевидецът видял и помощник-машиниста, който имал кръв по ръцете, раменете и краката и бил силно разстроен и притеснен. Той обаче не е загатнал нищо за причината за инцидента.

Циганите помогнали и на 15-20 деца, вероятно тръгнали на екскурзия, които са изведени в двор в близост до инцидента. Те са били във вагоните, които не са обърнати.

По последна информация от НКЖИ ранените пътници са 6. Всички те са без опасност за живота.

На мястото на произшествието са министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, заместник-министър Антон Гинев, генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев и изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД Християн Кръстев са на мястото на произшествието.

Няма данни за пострадали деца, увери Лазаров. Във влака е имало около 50 деца, които са отивали на лагер. Щетите са минимални на база на тежката ситуация, която се е създала, каза още главсекът, цитиран от БиТиВи. Тялото на загиналия машинист все още не е изнесено. Има версия, че той е починал вследствие на прилошаване.

Пътниците от дерайлиралия влак са превозени с автобуси до гара Стара Загора. От Стара Загора е осигурен извънреден влак, с който в момента те пътуват за Варна. Влакът е заминал от гара Стара Загора в 18.03 ч. и ще пристигне във Варна в 23.13 ч.

Всички бързи влакове, които по разписание преминават през гара Стара Загора, ще бъдат отклонявани по обиколен маршрут през Карлово. За пътниците от пътническите влакове, които по график се движат през гара Калояновец, ще бъде осигурен превоз с автобуси в участъка между Свобода и Стара Загора, посочват от БДЖ.

Първоначално от пресцентъра на МВР съобщиха за тежък инцидент с композиция на бързия влак София-Бургас, станал в района на ж.п. гара Калояновец, област Стара Загора. По първоначална информация композицията е дерайлирала. Към мястото на инцидента са изпратени екипи на Спешна помощ, полиция, "Пожарна безопасност и защита на населението". Имаше разминавания в информацията дали е пътнически или бърз влакът. Впоследствие бе уточнено, че става въпрос за бърз влак по линията София-Варна. Важно е да се отбележи, че жп линията София-Варна се дели по две направления - едното за Бургас, а другото за Варна.

Дерайлирали са четири вагона, информира „24 часа". Към мястото на инцидента пътува главсекът на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Има ранени, но не е ясно какво е състоянието им.

В официалния си профил във фейсбук премиерът Пламен Орешарски е споделил, че в момента се уточнява броят на пострадалите. Той е посочил, че инцидентът е станал в 15.17 часа. Създадена е организация и към мястото на инцидента пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев, транспортният министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, както и шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев. В социалната мрежа Орешарски уверява, че поддържа непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията.