Върховният касационен съд (ВКС) отново е върнал за разглеждане в Пловдивския апелативен съд делото за блъснатото 7-годишно дете от полицай през 2021 година в село Братаница, предаде "24 часа".

Това е вторият път, когато съдиите във ВКС намериха процесуални нарушения в произнасянето на Апелативния съд, където нов състав ще трябва да изясни дали полицаят Владимир Панайотов е помогнал на детето след удара и дали преди да стигне до селото бившият полицай пак е карал с превишена скорост.

Припомняме, че на 31 май 2024 година Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от четири години затвор на подсъдимия бивш полицай Владимир Панайотов. Но това решението беше оспорено и от Панайотов, и от близките на детето.

Според Панайотов той оказал първа помощ на детето, но това не било отчетено като смекчаващо вината обстоятелство, а оплакванията на роднините на загиналото дете бяха, че съдът не е отчел факта, че полицаят е карал с превишена скорост и в още едно населено място преди да стигне до Братаница.

Предстои делото да бъде разпределено за ново разглеждане.

Също така припомняме, че случаят е от 19 юли 2021 г. Владимир Панайотов се е движил със служебна кола със 74 км/ч., когато блъска пресичащото на пешеходна пътека 7-годишно момиче, защото не е успял да спре. Само ден след фаталния инцидент той излезе на свобода срещу парична гаранция. Жителите на Братаница организираха подписка за справедливо наказание.

На първа инстанция бившият полицай получи присъда от 4 години и 8 месеца. Апелативният съд измени наказанието на 3 години и отложи изпълнението му с изпитателен срок от 4 години.

През 2023 г. ВКС отмени условната присъда и върна делото за ново разглеждане. В края на 2023 г. бе даден рестарт на делото.

Бившият полицай е лишен от право да управлява моторно превозно средство за 6 години.

Полицаят, прегазил момиче в село Братаница, се призна за виновен пред съда
Обновена

Полицаят, прегазил момиче в село Братаница, се призна за виновен пред съда

Той поиска делото срещу него да се гледа по съкратената процедура