Всеки ден у нас умира по една българка от рак на маточната шийка.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов, цитиран от БиТиВи, в началото на дискусия, посветена на борбата с онкологичното заболяване.

В България, както и в останалите новоприети страни в ЕС, случаите на рак на маточната шийка са два пъти повече в сравнение с старите държави-членки на съюза, отчете Здравка Валерианова, национален консултант към Националния раков регистър.

Всяка година в света се регистрират по 500 хил. нови случаи, като със смърт завършват 250 хил. от тях.

В България ракът на маточната шийка е 7 процента от злокачествените образования при жените. От 1967 г до 2007 г. смъртността е нараснала над два пъти, а заболеваемостта - около два пъти. По думите на експерта, нямаме време за въвеждане на ефективна скринингова програма.

През 2010 година можем да очакваме 1300 нови случая на рак на маточната шийка, прогнозира Валерианова.

Кръглата маса е във връзка с отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка 25-31 януари 2010 г.

Депутати от всички парламентарни групи заявиха волята си да работят заедно с експерти и неправителствени организации за и търсене на решения в областта на социалнозначимите заболявания. Затова бе създадена и Групата "Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания".