Проверката на МВР показва, че няма втори пробив на сигурността на летище "София". Това стана ясно от коментара на заместник-вътрешния министър Красимир Ципов пред медии в Народното събрание.

Втори случай на непроверени пътници на Летище "София"

Втори случай на непроверени пътници на Летище "София"

Полетът е бил на 27 март

Иначе полетът от Амстердам е закъснял с 27 минути. В момента, в който пътниците навлизат на терминала на местата, където се извършва проверка от Гранична полиция, има четирима полицаи, след минута се появява още един полицай, обясни Ципов и подчерта, че полетът е обработен за 16 минути.

Всички 103 пътници са проверени.

Продължава проверката на предишния случай, стана ясно от думите му. Ще се провери дали граничните полицаи са спазили регламента за почивки.

МВР отрича за втори случай на непроверени пътници на Летище "София"

МВР отрича за втори случай на непроверени пътници на Летище "София"

103 пътника са проверени за 15 минути от 5 гранични полицая, уверяват от Гранична

Припомняме, този случай бе описан в социалната мрежа от Георг Тупарев. На пунктовете за проверка нямало нито един граничен полицай и затова десетина души влезли в България свободно. Той самият бил проверен, защото граничарите се появили бързо. Като причина за забавянето те обяснили грешна информация за кацането на самолета.

От Гранична полиция обясниха, че са прегледали записите от камерите и са уверени, че няма втори инцидент пътници да влязат в страната ни без проверка.

Първият такъв случай беше от 20 март. Тогава в България свободно влязоха над 40 пътници от полети от Франция.

Случаят бързо се разгласи и започна да се тълкува като заплаха за националната сигурност. 

БСП искат оставката на Валентин Радев заради пропуските на летището

БСП искат оставката на Валентин Радев заради пропуските на летището

Това ли са усилията на правителството да опази европейските граници?

Премиерът Борисов поиска виновните граничари да бъдат наказани тежко. След проверка Валентин Радев заяви, че ще бъдат отстранени 13 гранични полицаи, отговорни за пропуска.

Случаят стана причина от БСП да поискат оставката на вътрешния министър.

Вътрешният министър Валентин Радев се усъмни, че първият случай е постановка. той разпредели проверка, чиито резултати ще бъдат готови на 16 април. Радев беше категоричен, че въпреки всичко пътниците са били проверени впоследствие.