Вече трети месец откакто България председателства Съвета на Европейския съюз, а правителството продължава да твори гаф след гаф. Последният такъв - на 20 март, когато над 40 души влязоха на територията на страната, без да бъдат проверени. Този гаф поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа!
Това заяви депутатът Иван Иванов от БСП в декларация от името на група на социалистите. Червените са категорични, че заради този гаф, министърът на вътрешните работи Валентин Радев трябва да си подаде оставката.

Отстраняват 13 граничари от летище "София"
Обновена

Отстраняват 13 граничари от летище "София"

Имало опит инцидентът на летището да се прикрие

Според Иванов случаят на летището от 20 март е невиждан досега. "Ние питаме - това ли са усилията на правителството да опази европейските граници", отсече той. По думите му инцидента на летището е престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата ни.

Реакциите на премиера Борисов и вътрешния министър Радев били тотално неадекватни, продължи Иванов. "Пълен хаос - влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. - дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!"

Борисов иска тежки наказания за виновните граничари на Летище "София"

Борисов иска тежки наказания за виновните граничари на Летище "София"

Трябва да им се наложат най-тежките наказания

Социалистът коментира и изказване на Радев, че случката на аерогарата е прецедент. Според Иванов пропуските можеха да се определят като прецедент, "ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище "София" само преди година, или "ювелирното" взривяване на подозрителни автомобили на същото това летище, още по-рано, при друг министър, от това мнозинство."

Депутатът от БСП обясни и че няма място за успокоителни коментари, че сигурно пътниците от полета били проверени във Франция, защото само няколко дни по-късно именно във Франция е имало терористичен акт.
"Какво чакате? Това да се случи и в България ли", скочи Иванов.

МВР поема отговорността за непроверените пътници на летище "София"

МВР поема отговорността за непроверените пътници на летище "София"

Служителите вече са сменени

"Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България", категоричен е социалистът.