Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време дебата за становището на Европейската комисия по повод изтеклите записи на разговори между бившата шефка на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Предложението дойде от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, според когото този дебат трябва да се осъществи след приключване на проверката на Етичната комисия по този казус. Припомняме, преди заседанието шефът на ВАС Лозан Панов предложи да се създаде независима комисия, която да разследва записите.

В дебатите днес бе намесена и темата за исканата евентуално оставка на главния прокурор.

В становище на ЕК, отговор на запитване на сайта „Медиапул”, се казва, че е важно тези проверки да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях.

"Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", цитира медията отговора на ЕК като уточнява, че това е в отговор на въпрос дали главният прокурор трябва временно да се оттегли.

Сотир Цацаров обаче на свой ред е отправил питане до ЕК, а днес от прокуратурата разпространиха получения отговор. От прокуратурата цитират част от писмото, в което се казва, че твърденията, ча ЕК призовава за оттегляне на лица, са некоректни.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. „Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото.

На заседанието на ВСС днес Калин Калпакчиев обаче реагира, че е по-важно да се направи пълна проверка на фактите и обстоятелствата около записа и призова колегите си да не изместват темата с "евтини пропагандни номера".

В крайна сметка магистратите подкрепиха предложението на Георги Колев за отлагане на обсъждането в съвета до излизането на становището на Етичната комисия, която е оправомощена по закон да направи това

Предложението бе прието с 11 гласа "за" срещу 8 "против".