Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще започнат разглеждането на второто предложение по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с изслушване на заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) на Борислав Сарафов и заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров.

За изслушването на Ясен Тодоров кадровиците гласуваха с 19 гласа "за", като то бе направено от Атанаска Дишева. Кворумът във ВСС е от 20 човека, но обвинител номер едно не участва в гласуването. Зам.-директорът на следствието ще отговаря за установяване на емоционалното състояние на обвинител номер едно след заплашителните писма, отправени срещу Иван Гешев.

За допускане на Борислав Сарафов до изслушването, членовете на ВСС гласуваха с 11 гласа "за" и 8 гласа "против".

ВСС със 17 гласа се отказа от първата оставка на Гешев
Обновена

ВСС със 17 гласа се отказа от първата оставка на Гешев

Иван Гешев настоява да се разгледа, за да се види неговата несъстоятелност

Магистратите одобриха да чуят и записа, който разпространи главният прокурор Иван Гешев, в който той и друг магистрат от ВСС коментират оставката му.

Приобщени като доказателства бяха и множество медийни публикации в телевизии, радио и електронни агенции.

Членовете на ВСС не одобриха изслушването и на заместник-главните прокурори Даниела Машева и Красимира Филипова. Кадровиците за така направеното предложение гласуваха само с 4 гласа "За" и 15 гласа "против", с което отхвърлиха така направеното предложение.

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Представиха мотивите защо се отказват от уволнението на Гешев