Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да изслуша председателя на Софийския районен съд Методи Лалов за заплатите на магистратите в едно от най-натоварените съдилища.

Включването на точката за изслушването на председателя на районния съд бе по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Пленумът обаче отказа той да бъде изслушан, тъй като това било от компетенциите на Съдийската колегия във ВСС.

Съдии от СРС „скочиха” на Захариева, тя не се дава

Съдии от СРС „скочиха” на Захариева, тя не се дава

Обвиниха я, че не е спазила обещанието си за заплатите им

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това, което се предлага, има основание. "Проблемът е, че както изслушването на Лалов сега, така и приемането за сведения на двете писма нищо няма да допринесат за положението на колегите и особено на колегите от Софийския районен съд", посочи Цацаров.

По думите му проблемът трябва да бъде обсъден от Съдийската колегия и ако тя намери основание - тези искания да бъдат удовлетворени. "Всичко друго сега, да ме прощавате за израза - ще бъде един празен популизъм ", подчерта Сотир Цацаров.

Припомняме, че министър Захариева изпрати писмо до представляващия ВСС Димитър Узунов, в което заявява, че подкрепя искането на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов за съобразяване на възнагражденията на служителите с натовареността им. Тя бе алармирана за проблема с писмо, подписано от 109 съдии от районния съд.

Лалов настоява за повишаване на заплатите на администрацията заради голямо текучество, като изтъква, че за последните две години са напуснали над 200 души. Сагата със заплатите продължава месеци наред, като още през септември Методи Лалов настоя за изслушването му от пленума на ВСС.