Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове по точката от дневния си ред.
22-ма от членовете на Съвета подкрепиха предложението да няма нова процедура, съобщи БНР.

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Новият ВСС с нагласа за нов избор на шеф на ВАС

Нова процедура за шеф на ВАС или прегласуване?

Сегашният председател на ВАС Георги Колев предложи двете кандидатури - на Георги Чолаков и на Соня Янкулова, само да бъдат прегласувани.

Няма логика процедурата да започва отначало, смята Колев. Мнението му бе подкрепено и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, изборът на нов председател на ВАС, коментирано като до голяма степен предопределено, се извърши от стария състав на Висшия съдебен съвет. Държавният глава Румен Радев обаче върна назначението и изказа мнение, че самият избор би следвало да бъде дело на новия ВСС. Радев коментира, че със смяната на ВСС новият състав има нова легитимност. Чолаков беше избран на 11 септември.

Без дебат новият ВСС си избра представляващ

Без дебат новият ВСС си избра представляващ

Боян Магдалинчев бе предложен от председателя на ВАС Георги Колев

Против процедурата само по прегласуване бяха председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Според Лозан Панов процедурата трябва да започне от самото начало. Президентът съзнателно изчака встъпването на новия състав на ВСС, а отказът на Радев не означава автоматично прегласуване. Чуждо решение не може да бъде прегласувано, аргументира се Панов.