Инспекторатът към Висшия съдебен съвет провери 4155 ежегодни декларации за имущество и интереси за 2022 г., подадени от съдии, прокурори и следователи.

В 319 декларации е установено несъответствие между декларираните факти и получената информация. Даден е 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите и грешките.

Към момента са подадени 240 коригирани декларации, като в 225 от тях несъответствието е отстранено, а за останалите 15 проверките не са приключили. За останалите 79 все още срокът за подаване не е изтекъл, информират от ВСС.

Фактически е проверено имуществото на 9547 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2022 г.

Производствата по проверката на пет от 4155 подадени декларации са спрени на основание чл. 54, ал. 1, т. 5 от Административно-процесуалния кодекс до приключване на съдебните производства за разкриване на банкова тайна с влязъл в сила съдебен акт, спрени от съда във връзка с отправени преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз.

Предмет на проверка бе съответствието на декларираните обстоятелства за имуществото на съдиите, прокурорите и следователите, на техните съпрузи или лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, както и на ненавършилите им пълнолетие деца. В хода на проверките се извърши съпоставка между декларираните факти и получената информация от съответните публични регистри, в които декларираните обстоятелства подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.

Инспекторатът към ВСС установи 301 несъответствия в декларации на магистрати

Инспекторатът към ВСС установи 301 несъответствия в декларации на магистрати

Имуществото на 9962 съдии, прокурори, следователи и техни роднини е проверено