Висшият съдебен съвет (ВСС) със загриженост и тревога следи ескалиращото напрежение, породено от реакции на медии, съсловни организации и адвокати във връзка с постановени съдебни актове по неприключили дела. Това се казва в позиция на ВСС, приета по-рано през деня.

Според кадровиците в съдебната система има безпрецедентно и грубо нарушаване на независимостта на прокурори и съдии чрез внушения за определен правилен резултат по висящи производства. Позицията им е и срещу "опитите за натиск върху Висшия съдебен съвет и провокациите към действия, противоречащи на конституционно определените му правомощия".

Като повод за становището на ВСС са посочени:

- информации в медиите в периода 14-21.11.2018 г. за наказателни дела на Софийския градски съд и Специализирания наказателен съд;

- декларация от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България от 19.11.2018 г.;

- петиция в Европейския онлайн портал "openpetition.eu" за "Правосъдие на светло - съдиите да обясняват присъдите си и публично освен писмено", инициирана от Любомира Будакова - главен редактор на Агенция "Монитор";

- подписка със същото искане до Висшия съдебен съвет сред журналистите, отразяващи работата на съдебната власт, както и

- изявления на адвокати

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Председателят на ВКС изброи 11 причини, които опровергават Евродоклада

Припомняме, на международен форум, проведен в София за "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото" председателят на ВКС Лозан Панов изброи 11 причини, които опровергават констатациите в последния Евродоклад.

Припомняме също, че в споменатия от ВСС период в СГС бе произнесена оправдателна присъда за четиримата обвинени за падналата сграда "Алабин", която уби две млади жени.

СГС оправда и четиримата обвиняеми за падналата сграда на ул. "Алабин"

СГС оправда и четиримата обвиняеми за падналата сграда на ул. "Алабин"

Прокуратурата ще обжалва решението

В Спецсъда се разглеждаха делата срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които на два пъти бяха пускани под домашен арест, но така и не излязоха от ареста. Мнението на защитата е, че се нарушават човешките права на двете подсъдими.

В същото време по-предишният кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров, който реално се е срещнал с бизнесмена Александър Ваклин и е водил преговори от името на Иванчева без да е ясно дали тя въобще знае за подобни "преговори", изтърпява ареста си в домашни условия.

В Спецсъда се гледа и делото срещу бившето ръководство на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), както и срещу Арабаджиеви.

От ВСС повтарят, че всяко твърдение за неспазване на закона и процесуалните правила от български магистрати, основано на факти и доказателства, трябва да бъде своевременно отправено до компетентните органи.

Спецсъдът окончателно оправда Алексей Петров по делото "Октопод"
Обновена

Спецсъдът окончателно оправда Алексей Петров по делото "Октопод"

Делото започна през декември 2011 година

Те дават пример с шанса за съдебен контрол чрез инстанционно производство, отмяна на незаконносъобразни съдебни актов или сезиране на Инспектората на ВСС.

Това може да стане при нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, при съмнения за почтеност и конфликт на интереси, при действия, накърняващи престижа на съдебната власт и независимостта на магистратите.

Като пример за публичност от ВСС изтъкват, че през последните години органите на съдебната власт задължително публикуват съдебните актове и мотивите към тях на своите интернет сайтове. Българското законодателство не предвижда съдията да обяснява мотивите за постановения съдебен акт, напротив препоръчва му въздържане от коментар по висящи дела за обективност.

Висшият съдебен съвет няма правомощия, не може да влияе или да задължи съдиите, прокурорите и следователите да правят публични разяснения във връзка с постановени от тях съдебни актове.

При възникване на кризисна ситуация председателите на съдилища или отговорникът "Връзки с обществеността" незабавно трябва да реагират чрез публично изявление, право на отговор, предоставяне на уточняваща и/или допълнителна информация, се казва в позицията на ВСС.

ВСС чрез своите колегии или Пленум реагира при изключителни случаи -ескалиране на напрежение; негативна кампания, при която са нарушени и/или засегнати фундаментални принципи и правомощия на съдебната власт и магистрата; политическо вмешателство или натиск от страна на друга държавна власт или медии, се казва в позицията на съдебните кадровици.

Отправянето на неоснователни упреци към съдебната власт и към ВСС нарушава закона и води до неправилно разбиране за функциите на ВСС, завършват магистратите.