Значителна сума пари бяха открити в сейф, нает от секретаря на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, съобщи прокуратурата.

Парите са в различни валути и копюри и не са декларирани по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв.

Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Претърсването е извършено на 13 ноември 2018 г. от екип на Специализираната прокуратура с разрешение на Специализирания наказателен съд. Главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

До осъдителна присъда за мен не може да се стигне, смята Кокинов

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (направен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Спецсъда. Причината - декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в претърсванията едва след насроченото дело за разглеждане на мярката за неотклонение.
На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство, информират от спецпрокуратурата.

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

На 31 октомври президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

На 2 ноември Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов поиска проверка на всички паспорти, издавани на българите в чужбина за последните 5 години.