По това дело тези, които са получавали сумите и са предавали документите, са свидетели. Свидетел е включително и зам.-шефът на агенцията - Димитър Владимиров.
За Марко Стойов няма доказателства, а той е обвиняем. Това заяви след заседание в Спецсъда защитникът на сърбина Марко Стойов - адвокат Николай Беров.

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

ВАП се самосезирали за 114 души, издирвани от Интерпол, получили наше гражданство

Припомняме, Стойов бе арестуван заедно с шефа Петър Харалампиев и главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов.

Защитата е оттеглила искането си за по-лека мярка на Стойов. По думите на адвоката на Стойов, така е най-правилно. Когато в Спецсъда се образува дело, към което има политически интерес и чужд гражданин да се приобщава към висши държавни служители, не би било правилно заедно с тях да се обсъжда и положението на Марко Стойов, каза адвокатът.

Целта ни е в рамките на месец прокуратурата да събере доказателства и обективно да се преценява, обясни тактиката на защитата адвокат Николай Беров.

По думите му, Спецсъдът на въззивна инстанция обикновено потвърждава мерките за неотклонение с основание, че разследването е в начален етап и трябва да се събират доказателства.

Решихме по-късно да обсъдим мярката за неотклонение. За Марко Стойов няма доказателства и самата прокуратура не сочи какво конкретно е извършил, освен, че го приобщава към ОПГ, твърди адвокатът.

Убеден съм, че Спецсъдът ще потвърди мярката за неотклонение. По-закономерно е да се изследва въпросът за мярката, когато се събират доказателства.
Ще искаме да се събират доказателства, да се назначи съдебно-деловодна експертиза
и да се установи Марко Стойов внасял ли е документи в агенцията, за кои лица. Прокуратурата да установи лицата, за които е вземал пари и ги е давал на шефовете на Агенцията. Ако прокуратурата не реагира своевременно на нашето искане за събиране на доказателства, ще депозираме искане за задействането й, заяви Беров.

Отношенията между шефа на ДАБЧ Харалампиев и Стойов защитникът на втория обясни, като инцидентно запознанство в сръбски ресторант.

Марко Стойов помага за провеждане на мероприятия в Република Сърбия и в българските покрайнини. Той има български произход, но няма българско гражданство.

Адвокатът на обвинения шеф на ДАБЧ Харалампиев - Николай Кокинов не е съгласен с обоснованото предположение. "Не съм съгласен с този извод, но това си е мое мнение. При този вид доказателства до осъдителна присъда за мен не може да се стигне", заяви Кокинов.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.