Първият младежки сайт за онлайн психологическа консултация eFriends бе официално представен, съобщава zdrave.net.

Проектът „Младежка служба за онлайн консултиране - „eFriends" за подобряване на сексуалното и репродуктивното здраве на младите хора в България" предлага бърз и професионален отговор на проблемите и въпросите, които ги вълнуват.

Проектът е реализиран от Младежката секция на Дружеството на психолозите в България в партньорство със Софийския университет, Нов Български университет и Българска асоциация по психотерапия. Финансира се от Фонда на ООН за население - България (UNFPA).

Сайтът за онлайн психологическа помощ има за цел чрез професионални услуги от млади психолози да допринесе за по-отговорното и безопасно сексуално поведение сред тийнейджърите в България. Мисията ще се осъществява чрез онлайн консултиране, пренасочване, информиране и образование.

В екипа на eFriends са включени студенти и наскоро завършили млади психолози, подбрани специално в рамките на стандартите за добра професионална практика и с подходящи качества, каза Рени Велчева, председател на младежката секция на Дружеството на психолозите в България.

Въпросите могат да се изпращат по e-mail или да се задават директно във форума на сайта http://www.efriends-bg.net/. Те могат да бъдат отправени към целия екип от 20 специалисти или към избран консултант.

Над 60% от тийнейджърите, водещи полов живот, не използват презервативи. Броят на забременелите в тази възраст се увеличава, вследствие на това абортите между 15 и 19-годишна възраст у нас са 77 на 1000.
Снижава се възрастта на заболелите от инфекции, предавани по полов път - регистриран е случай на зараза с ХИВ под 16 години.

Увеличава се употребата на алкохол, цигари и наркотични вещества. България е на едно от първите места в света по употреба на цигари и алкохол сред тийнейджърите. Тревожните данни изнесе Марта Дяволова, програмен директор на UNFPA.

България е на едно от първите места по брой на непълнолетни, които прекъсват бременността си. Всяка година около 60 000 жени и момичета правят аборт.

Към 21 юни официално регистрираните серопозитивни българи са 646, от които 32.7% са жени. От всички регистрирани серопозитивни 73% са на възраст от 20 до 39 години. Заразените по полов път са 90.5%. бездетните двойки у нас са около 230 000, като 60 на сто от тях не могат да имат деца именно поради нелекувани или късно открити полови заболявания.

Установено е, че здравното образование в областта на ХИВ и сексуалното и репродуктивно здраве отлага началото на сексуалната активност и редуцира сексуалните партньори в началото на сексуалния живот.