За втори път Специализираният наказателен съд не даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово".

Причината за повторния фалстарт на наказателния процес е, че около 7-8 пострадали израелци не са редовно призовани. Те не са запознати с правата, които имат по българското законодателство - а именно да участват в процеса и да предявят граждански искове. Общо 44 са израелските граждани, които могат да получат обезщетения за трагично загиналите си близки.

Оказа се обаче, че с някои от тях българските власти не са успели да се свържат, тъй като телефонните им номера са грешни или непълни.

Без обвиняеми и свидетели се опита да започне делото за терора в „Сарафово“
Обновена

Без обвиняеми и свидетели се опита да започне делото за терора в „Сарафово“

Пострадал израелец си избрал защитника на акушерката Емилия Ковачева- Владислав Янев

Нито един от пострадалите израелци не се яви на заседанието. Повечето от тях се представляват в съдебната зала от израелския адвокат Яков Ранд. Той обаче нямаше готовност да представи гражданските искове от страна на пострадалите. Спецмагистратите го предупредиха, че не може наказателното производство да се бави заради гражданските искове и затова трябва да подготви молбата, ако поверениците му са решили да потърсят обезщетение. Започне ли съдебният процес, пострадалите вече няма да могат да предявят претенциите си.

"Ще се постарая до започването на делото да подам молбата", посочи адвокат Ранд.

"На този етап единствената трудност е невъзможността да бъдат редовно призовани пострадалите", коментира пред журналисти след заседанието наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова. Тя обаче изтъкна, че е в интерес на българската държава да се спази процесуалният закон, както е разписан.

"Делото ще тръгне, но прогноза - кога точно ще се случи, няма кой да направи", коментира прокурор Чапкънова.

Не са намерени и двамата обвиняеми - Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара. Атентаторите са обявени за международно издирване чрез Интерпол, с червен бюлетин.

Съдът назначи служебен адвокат на Ахмед Кьосов - бащата на загиналия шофьор на автобуса, тъй като се оказа, че няма финансова възможност.

Трети опит за старт на делото ще бъде направен на 12 декември.