Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойка за Ларгото, предаде "Сега".

То поиска от изпълнителя 750 000 лева заради забавянето на обекта. Днес обаче Софийският апелативен съд потвърди изцяло постановеното от долната инстанция.

Освен това министерството на културата е осъдено да плати на "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД общо над 48 000 лева разноски по делото.

Още през 2016 г. проверявали комплекс Антична Сердика

Още през 2016 г. проверявали комплекс Антична Сердика

Не е начислена неустойка на изпълнителя

Мотивът на първата инстанция да отхвърли иска е, че обектът е бил приет без забележки, макар и впоследствие министерството на регионалното развитие и благоустройството открива сериозни недостатъци.

Решението на апелативния съд не е окончателно. То може да се атакува и пред Върховния касационен съд, но той гледа граждански дела само по изключение.

Прокуратурата подбира от 66 класьора проект за Ларгото

Прокуратурата подбира от 66 класьора проект за Ларгото

Прегледали са и документи за гражданско дело за неустойка за забава

Припомняме, на 30 януари 2019 г. депутатът от БСП Елена Йончева представи записи с гласа на сегашния министър на културата Боил Банов за ремонта на Ларгото.

Самият Банов се зарече да съди "всички по трасето" и отрече да има спекулации с ремонта на Ларгото - античен комплекс Сердика.

От своя страна бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и го е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

Противоречива е информацията от МРРБ - имало ли е сигнали за нарушения или такива не са постъпвали.