Осем сигнала за нарушения и нередности са подадени по време на изпълнението на проекта за Антична Сердика. Това съобщи заместник-регионалният министър Деница Николова пред БНР.

Припомняме, преди дни сегашният регионален министър Петя Аврамова заяви, че в МРРБ нямало нарушения на проекта за Ларгото.

Повод за изказванията им са представени на 30 януари 2019 г. от депутата от БСП Елена Йончева записи. Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в злоупотреба с европари за близо 700 хиляди лева при строителството на Ларгото по времето, когато той е бил зам.-министър.

От своя страна Банов отрича да има нарушения в проекта за ремонт на центъра на София, но обвинява източникът на информацията Ангел Ангелов, че го изнудвал.

Малко по-късно скандалът "Ало, Банов съм!", се разрасна и в Министерството на образованието, където работи Ангелов.
Оказа се че там от една страна Ангелов и колегите му се оплакват от психически тормоз от шефа си, от друга страна самият Ангелов бил обвинен в изнасяне на информация.

По случая в публичното пространство се намеси и нароченият експерт по еврофондове и заяви, че той е контрольор на проектите и питанията му били публични.

Цацаров реагира светкавично на записа на Елена Йончева

Цацаров реагира светкавично на записа на Елена Йончева

Главният прокурор се е самосезирал и е разпоредил проверка

Според зам.-регионалния министър Деница Николова, цялостно проектът е отчетен в срок:

"Тези сигнали основно са свързани със законосъобразно провеждане на обществените поръчки и в тази връзка ние сме си предприели мерките и където е било необходимо, сме наложили и съответните санкции. По отношение на конкретиката за този конкретен сигнал ние не сме имали информация до настоящия момент и никой не ни е сигнализирал, че има нещо, което да касае изпълнението".

Николова допълни, че все още не е получила искане от Прокуратурата да предостави документацията по случая.

"В момента, в който се предяви от съответния компетентен орган искане по отношение на документи, ние сме в пълна готовност да подадем абсолютно всичко необходимо, за да може съответните органи да си свършат своята работа".

Повечето актове за спиране на строежа на Ларгото са фалшиви, твърди червен депутат
Обновена

Повечето актове за спиране на строежа на Ларгото са фалшиви, твърди червен депутат

Държавата може да е ощетена с още 314 хил. лв. според Димитър Данчев

Николова поясни, че проектът е "с изключително голяма сложност". За това той е изпълнен на три етапа. Над 100 археолози са работили по консервацията на културно-историческото наследство, допълни тя.

Проектът е отчетен в срок спрямо датата на сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Строителят на Ларгото има документ, че проектът е изпълнен

Строителят на Ларгото има документ, че проектът е изпълнен

Исканите неустойки били на по-късен етап

По думите на Николова окончателното плащане и при проверките, които ние сме направили, сме установили необходимост от допълваща информация именно по отношение на сроковете за изпълнение на строителните дейности.

Представени са такива документи, от страна на Министерство на културата, заяви зам.-регионалният министър.

Спрямо нашите вътрешни правила сме обработили плащането, а, където сме имали забележки, сме изискали допълнителна информация или допълнителни корективни мерки. Същите са били предприети в сроковете, които сме дали на нашите бенефициети.

Прокуратурата подбира от 66 класьора проект за Ларгото

Прокуратурата подбира от 66 класьора проект за Ларгото

Прегледали са и документи за гражданско дело за неустойка за забава

"Оттам нататък е следвало изплащането на окончателното плащане - април 2016 година. Общата стойност на договора е 15 800 000 лв. към етапа, към който сме сключили договора.
Когато сме приключили с нашите проверки и отчетност на документите, на практика сме намалили стойността на възможността за верифициране на разходи с над 600 000 лв. - част от разходите сме ги приели за недопустими или не достатъчно доказани от гледна точка на информация и възможност да бъдат предявени за възстановяване на средствата", каза Николова.

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

Рашидов отдавна дал на съда Ларгото

На Ларгото минали европейски и други проверки

Тя уточни, че договорът на МРРБ е с Министерството на културата и намаляването е за сметка на ведомството.

Зам.-регионалният министър уточни, че договорът за безвъзмездна финансова помощ е между управляващия орган и Министерство на културата. Този договор е различен от договора за обществена поръчка, сключен между Министерство на културата и съответния изпълнител.

Относно изпълнението на срока на договора Николова уточни, че имат необходимите документи и актове за удостоверяване, че проектът е със завършени строителни дейности - акт 15. След акт 15 проверка от държавна приемателна комисия - ДНСК проверява на какво ниво е строителството.

След теча и стъклата на Ларгото се напукаха

След теча и стъклата на Ларгото се напукаха

Куполът на „Антична Сердика” е повреден месец след откриването

Ведомството няма възможност да провери до каква степен документите, които са им представени, са антидатирани. В МРРБ не са имали съмнения към момента, към който са получавани

След като избухна скандалът "Ало, Банов" в МРРБ започнали проверка за цялостния процес на изпълнение на проекта за Ларгото, допълни Деница Николова.