"Три от общо петте акта номер 10, издадени за временно спиране на строителните дейности на Ларгото, са фалшиви". Това заяви пред Нова червеният депутат Димитър Данчев във връзка със случая "Ало, Банов е!".

Вчера депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото. Банов пък твърди, че е изнудван от години заради този запис.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

По думите на Данчев периодите, за които има издаден акт 10, не се броят за закъснение. А левицата имала основание да смята, че три от издаваните на въпросната компания актове не са истински.

"Другите два са внесени по-рано и вече са фигурирали в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Банов е бил посъветван от някого въпросните актове да бъдат изпратени допълнително в Агенцията за обществени поръчки и така те не са попаднали в полезрението на доклада", коментира Данчев.

Според него съгласно договора освен неустойката при незавършване на работата в срок, е трябвало да се усвои и гаранцията от над 314 000 лева. Това обаче също не било направено, оповести депутатът.

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори
Обновена

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори

Банов разкри изнудване и в МОН

"В кабинета на зам.-министъра на културата се създава схема как в българския бюджет да не влязат 700 000 лв. и тази схема е проработила", коментира случая пред bTV социалистът Пенчо Милков. 

Според него е по-важно какви схеми се случват в правителството, а не дали Ангел Ангелов седи зад записа.

"Строителството е спирано 5 пъти с актове образец 10. Тъкмо спирането на строителството се явява успешна възможност да не се вземат пари от строителите - също 700 000. Тъй като сумите съвпадат, хората се объркват", обясни Милков. Според него 3 от тези спирания най-вероятно са фиктивни.

Депутатът беше категоричен, че записът е бил манипулиран от БСП. Следвало прокуратурата да се произнесе за неговата автентичност.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи