Още през 2016 г. по сигнал на Софийската градска прокуратура е направена проверка на обществената поръчка за реставрацията на античен комплекс "Сердика". Информацията е на БНР в отговор на тяхно запитване до Агенцията за държавна финансова инспекция.

Казусът с обществената поръчка бе представен от депутата от БСП Елена Йончева и стана популярен като "Ало, Банов съм".

Осем сигнала за нередности при проекта Антична Сердика

Осем сигнала за нередности при проекта Антична Сердика

Прокуратурата още не е искала документи от МРРБ

От Софийска градска прокуратура са поискали проверка на обществената поръчка за реставрацията на античен комплекс "Сердика" на 5 октомври 2016 година.

Докладът на финансовата инспекция е бил готов през декември 2016 година.
От него става ясно, че не е начислена неустойка на изпълнителя в размер на повече от 753 хил. лева и не е упражнен контрол върху изпълнението на обществената поръчка.

Докладът е публикуван на сайта на инспекцията, тъй като 3 пъти е поискан достъп до него по Закона за достъп до обществена информация.

Според документа - отговорност носи изпълняващият длъжността директор на дирекция "Правно обслужване на обществени поръчки". Проверяваният период обхваща работата на трима министри на културата - Петър Стоянович, Мартин Иванов и Вежди Рашидов (в оставка).

Резултатите от проверката са предадени и на регионалното министерство като финансиращ орган.

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Всички документи са предоставени на управляващия орган на ОПРР

Припомняме, на 30 януари 2019 г. депутатът от БСП Елена Йончева представи записи с гласа на сегашния министър на културата Боил Банов за ремонта на Ларгото.

Самият Банов в емоционална реакция се зарече да съди "всички по трасето" и отрече да има спекулации с ремонта на Ларгото - античен комплекс Сердика.

След представения запис главният прокурор Сотир Цацаров реагира светкавично, като се самосезира и нареди проверка.

По повод разкритията на Йончева бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и го е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

Изявление даде и самият Боил Банов, който заяви, че нямало опростени пари и ще съди всеки по трасето. Той обяви и готовността си да подаде оставка, ако тя му бъде поискана, тъй като "не е роден като министър".

Вчера обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов го посъветвал да не бърза с оставката, а да обясни случая. С действията си министър-председателят показал, че стои зад Банов, смята самият министър на културата.

На по-късен етап скандалът "Ало, Банов съм" се разрастна и в МОН. Ангел Ангелов, сочен за информаторът на БСП, отправи обвинения към ръководството на министерството на образование в упражняване на психологически тормоз.

Противоречива е информацията от МРРБ - имало ли е сигнали за нарушения или не са постъпвали.

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ
Обновена

Йончева изпрати "Ало, Банов съм" до ОЛАФ

"Ало, Ваньо" се развил в "Ало, Банов съм" - модела на работа на "Борисов" 3