Лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС), подкрепен от омбудсмана Константин Пенчев се борят за създаването на зоополиция, която да съвместява функциите на ветеринари и полиция. Това обяви д-р Вяра Гришина, която заедно с ръководството на БВС се срещна с омбудсмана.

По думите на Гришина трябва да има програма за превенция на хората и животните от кучешка тения и това трябва да залегне в профилактичната програма на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Страната ни е първа в Европа и на второ място в света по заболели хора от кучешка тения, сочи тревожната статистика. „България започва да прилича на гетата в Индия", коментира Вяра Гришина и допълни, че това не е опасно заболяване като рак и може да бъде излекувано, но от основно значение е превенцията.

По думите й, тази статистика срива престижа на българските власти и показва, че те са безсилни пред този проблем. Трябва да има сериозен мониторинг върху заболяването поне за период от 5 години, препоръчват още ветеринарите.

Необходимо е и обособяването на структура като ветеринарната полиция, тъй като в момента контролните функции са вменени на БАБХ. От своя страна агенцията на д-р Йордан Войнов не може да контролира хуманното отношение към животните, а освен това няма полицейски правомощия, предупредиха ветеринарите.

Те изтъкнаха още, че дори и БАБХ да установи нередности, няма правомощията да санкционира и трябва да се обърне към полицията. Така излиза, че две структури вършат една и съща работа, обясни Гришина.

Лечението от кучешка тения при хората струва около 10 хил. лв., а за 10 години у нас са заболели 5 хил. българи. Не всеки болен обаче е регистриран, така че цифрите може да са много по-големи, посочи още Вяра Гришина. Тя обясни, че това заболяване носи и големи икономически загуби за страната ни, тъй като заразените вътрешности трябва да се изхвърлят.

„Всичко в един момент опира до държавна политика и работата на институциите", коментираха ветеринарите и се обединиха около идеята, че е необходима единна държавна политика по тези въпроси. По думите на д-р Вяра Гришина, най-важно е да се осигури контрол на кучешката популация, контрол на месодобива и саниране на околната среда. „Около 70% от заболяванията при хората идват от болести по животните или животинските продукти, които консумираме", категорични са ветеринарите.

От своя страна омбудсманът Константин Пенчев сподели, че е много разтревожен от изнесените днес данни. Той се ангажира в близките месеци да организира широк дебат по тези въпроси с участието на представители от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните, както и на Българската агенция по безопасност на храните.

Той посочи, че за първи път научава, че страната ни се е върнала с векове назад и се доближава до 40-те години на миналия век, когато у нас заболелите от говежда тения са били приблизително толкова. Тогава обаче България се е преборила с паразита, създавайки общински кланници и това е било единственото място, в което могат да се колят животни. Днес много от фермерите колят животните си на неподходящи и нерегламентирани места, което често води до подобни проблеми.

Хора от екипа на омбудсмана и ветеринарни лекари започват обиколки по различни училища, където ще говорят на децата за това, че освен радост и любов, домашните любимци искат отговорно отношение, специални ваксини и обезпаразитяване. До края на учебната година ще бъдат посещавани ученици от 5, 6 и 7-ми клас, като кампанията ще продължи и през следващата учебна година наесен.

От екипа на омбудсмана са разговаряли и с представители на МОМН като са предложили това образование, както и обучението за правата и задълженията на децата, сексуалното образование и др. да влязат в нов предмет - гражданско образование, който да се изучава в училище.