ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента. Това каза бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов в ефира на bTV. По думите му в момента се намира в ситуация, при която ВСС се мъчи да блокира процедурата. Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Той трябва да изясни дали приема освобождаването или не.

Според Стоилов ВСС се е подготвил, че ако настоящият правосъден министър не предприеме отстраняване на грешките в искането на Стоилов, да го оставят пак без разглеждане. Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе.

Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището", каза Стоилов. "Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред, заключи той.

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

Първо да се отстранят грешки в искането на Янаки Стоилов

Припомняме, че вчера Магистратите от ВСС отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган - процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесена от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането - за да се отстранят нередовности в процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1. Магистратите настояха в 7-дневен срок министърът на правосъдието да отстрани нередностите.

Преди откриването на вчерашното заседание главният прокурор Иван Гешев обвини правосъдния министър Надежда Йорданова, че само обикаля телевизионните студия и разпространява неверни твърдения.

От своя страна министър Йорданова заяви, че е крайно време България да получи главен прокурор, който защитава правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.