Определени лица и фирми са били покровителствани, те са се облагодетелствали, което води до ощетяване на други участници в стопанската дейност и това няма как да е ставало без лица на високи позиции в държавата. Санкциите от САЩ са сигнал за бездействие, неефективност и съпричастност на други органи (всички, които имат компетенции) в България, които трябва да разследват. Това заяви пред бТВ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той спомена, че има лица на високи държавни позиции, замесени в санкциите на САЩ, има подозрения за имена, но отказа да ги коментира.

Проблемът за олигархизацията на политиката е световен, засяга най-развитите страни, темата за корупцията не е само българска, проблемът обаче е, че при този начин на трансформация, икономическа и политическа, това богатство бе натрупано чрез преразпределение и разграбване на това, което имаше държавата, смята той.

Стоилов работи с главния прокурор Иван Гешев служебно, запознали са се, като е бил председателстващ ВСС, вече са влизали в спорове по редица въпроси. Като пример Стоилов посочи неразбирателството в какви темпове трябва да се извърши анализ на 10 години дейност на специализираното правосъдие в България.

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

Янаки Стоилов иска готов анализ на спецправосъдието до 2 месеца

3-месечният срок, определен от ВСС, бил "опит за разтягане"

Трябва сега на изборите моделът от последните години да бъде премахнат, но трябва да започне промяна на самата система, за да се разделим трайно с това, което става. Проблемът е още по-дълбок от това, което се вижда на преден план, изрази мнение Стоилов.

Има ли война между прокуратурата и МВР - Янаки Стоилов смята, че е рисковано да се влиза в пряк сблъсък на институции в държавата, но е категоричен, че трябва да се търсят решимите пътища.

На въпрос ще бъде ли сложен край на специализираното правосъдие, Стоилов отговори, че не предпоставя крайния резултат. "Темповете не са задоволителни, затова съм поискал доклади от ръководителите на всички специализирани структури до средата на този месец по определени критерии", обяви правосъдният министър. Смята, че към процеса за коментар трябва да се привлекат и други организации, вече е провел срещи с тях.

Янаки Стоилов се натъкнал на други проблеми и даде пример с изпитите за съдии, юристи и други, имало е искане те да се проведат в сгради, за които МП е трябвало да плати над 40 000 лв. с ДДС за провеждане на изпити за два дни. Министърът изпратил запитване към няколко университета с големи зали и сега ще се платят 1200 лв. "Това не е закононарушение, но не искам да се оценяват съдии върху стандарта на Васил Левски, но държавните средства трябва да се разходват по практичен начин", заключи той.

Гешев: Закриването на спецправосъдието - в интерес на мафията, а цената ще плати обществото
Обновена

Гешев: Закриването на спецправосъдието - в интерес на мафията, а цената ще плати обществото

Според него става въпрос за политическа целесъобразност, но не и за законосъобразност