"За двете мерки, за които предишното правителство обяви, че са финансово осигурени за месеци напред - допълнителните 50 лв. за пенсионери и допълнителните средства за лекарите на първа линия, се оказа, че такива средства няма. Беше пуснато запитване до министерствата дали могат да осигурят част от тези средства". Това каза пред Нова телевизия служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

От бюджета на правосъдното министерство са заделени над 3 млн. лв. Това е резултат от усилен труд на него и заместници му. Стоилов предвижда, че е възможно е да се стигне до "критични състояния в определени сектори, на базата на приетия и некоригиран бюджет".

Елена Йончева обеща да сезира европейските институции за подслушването

Елена Йончева обеща да сезира европейските институции за подслушването

Аферата "Бойкогейт" да потопи мафиотската структура, която отвлече правото у нас

Относно скандала с подслушванията правосъдният министър призна, че е възможно политици да бъдат подслушвани, но друг е въпросът дали това е законно или не. "Щом има технически средства, възможност съществува. Трябва да бъде преценено дали е упражнена тази възможност спрямо закона", заяви Стоилов относно скандала с подслушването на политици, за което пръв заговори ген. Атанас Атанасов.

Подобни практики са несъвместими с върховенството на закона и не трябва да бъдат използвани като политическо средство. Той очаква да има доказателства. "След като бяха направени такива заявления на най-високо ниво, това се изисква и трябва да бъдат ангажирани органите, които могат да дадат отговори на този въпрос. А не политиците да продължават да спорят", каза още служебният министър.

Жан Виденов подкрепя Румен Радев за втори мандат

Жан Виденов подкрепя Румен Радев за втори мандат

Виденов обаче го призова да внимава с пипането на спецслужбите

За Жан Виденов Стоилов си спомня, че различията с него и БСП са се появили още през 1996 г. Тогава в БСП са се водили остри дискусии за смяна на правителството в средата на мандата. Това не се случило. Стоилов изрази притеснение относно начина, по който Виденов говори за социалистическата партия.

"Мисля, че действията на хората, които искат България да има лява и национална политика, дори и да оспорват действията на други партии, които претендират за същото, не трябва да изглежда, че това води до допълнителни напрежения, вместо да се очертае един нов път, в който всички партии да предложат своето виждане", добави той.

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Целта на коалицията около Виденов - да обърне шахматната политическа дъска