Коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат на предстоящите президентски избори. Това обяви бившият премиер Жан Виденов на пресконференция в БТА.

Въпреки изразената подкрепа на коалицията към държавния глава, Виденов го призова да внимава с пипането на спецслужбите. Жан Виденов оцени президентството като единствената конституционна институция в истинския си вид.

След президентските избори ще бъдат решаващите парламентарни избори, категоричен бе той.

Бойко Борисов е в миналото и има да се оправя с историята, посочи бившия премиер, като очаква Слави Трифонов да избяга от политиката.

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Целта на коалицията около Виденов - да обърне шахматната политическа дъска

По думите на Виденов никакво изчегъртване не е възможно в чиновничеството. Резултатите от дейността на фалшиви провокатори в момент на Конституция, фалшиви, управлявани от службите - резултатът е сравнително добър, защото все още съществуваме.

Върхът на Ахмед Доган би бил България да е на парчета, отсече Жан Виденов.

За бъдещето Виденов си пожела, че трябва да се познаят и харесат един друг патриотите в страната. Може би предстоят последни битки, очаква той.

Антиконституционно е подслушването, коментира Жан Виденов темата с подслушванията на политици. "Да ви имам Конституционния съд. Това не е Конституционен съд, за който мечтаехме в Конституцията - това е позор. Виновно е извращението на Конституцията", подчерта той.

Жан Виденов се счита за един от най-непредставените хора спрямо мислене и патриот. Първата такава възможност му се удава с коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република". Сега е времето да се върна, след като било забравено интервюто при Кеворк Кеворкян, в "Правен свят" и в останалите медии, аргументира се той за завръщането си в политиката. Длъжностите, които можел да заема, не му били предложени.

Жан Виденов е страшно тревожен за Русия и за това коалицията трябва се занимава и с тази тема. Убедихме се взаимно, че това е важно и ние трябва да бъдем в битката на страната, народа и нацията си, настоя той.

Виденов напуснал БСП през 2000-та година, когато Ахмед Доган предложил баница да яде Иван, но и Жан за едни бъдещи президентски избори. От 2001 г. не е гласувал на кметски избори и не е агитирал. Според него цялата стратегия на Бойко Борисов не ставала, когато издигнал Цецка Цачева за кандидат-президент.

Ситуацията е изключително сериозна, предупреди бившият премиер и добави, че в исторически контекст има реваншизъм към БСП. На Жан Виденов не му се гледа нататък. Няма да се занимавам с БСП и толкова, уточни той.

Не искайте парчета от мен, призова Жан Виденов медиите.

"Сбърках вероятно, че през 1991 г. не напуснах БСП. Трябваше да я напусна и отвън щях да я оправя", заяви още той.

Запитан дали, ако Корнелия Нинова го покани на дебат за предсрочните парламентарни избори, той ще се яви, Жан Виденов запита "от никаквата коалиция в Каспичан ли". Той не знае белег на какво ще бъде това лидерката на лявото, велико и вечно обединение на всичко и с всичко да кани кандидата на несъществуващата най-малка коалиция.

Той ще участва в кампанията на коалицията, която трябва да се озвучава, а не на езика на историята, на задкулисието, на тъмната или на светлата страна на силата, на Орденът на джедаите или Орденът на ситите.

Трябва да се обяснява с предизборни послания и знам това нещо, така че ще участвам и ще го разяснявам с предизборни послания. Трудно ми е, ще ги измислим и ще стигнем към хората - те ни вярват, категоричен бе Жан Виденов.

По думите му някой като стане президент, не му се занимава да става премиер. Като станеш премиер край с парламентите. Никой премиер не обича да ходи в парламента, изтъкна Виденов.

На въпрос как би работил с "Има такъв народ" в парламента, Виденов отговори лаконично, че истинското име на тази партия е "Няма такава партия". Има доста комплексирани с доста сложни битие и житие хора и едни сценаристи, които нямат никакви идеи за все по-пошли вицове, подчерта Жан Виденов.

"Няма такава партия като влезе в парламента - четири удивителни и си ги оправяме както си знаем", отсече той.

Жан Виденов увери, че няма да седи до мутри, ако великата и провокационна идея за мажоритарните избори не се реализира. Искат да си купуват депутатите, базирайки се на това, че сегашните били отвратителни. Следващите освен отвратителни, ще бъдат и напълно зависими, очаква бившият премиер.

"Българският бизнес - този, който купува депутати, иска само да си отмъщава на страната, на нейната икономика и само да продава последното от нея на чужди, главно западни компании, като има някои руски", посочи Жан Виденов.

Неговото пенсиониране няма да бъде решаваща битка за България. Мисля, че основният политически проблем ще се решава около президентските избори и ако се реши по-радикално, което може да значи добро или лошо, прогнозира Жан Виденов.

По думите му, който и да спечели, е важно как ще спечели и за какво ще става дума на изборите. "До 2-3 месеца след президентските избори, самият парламент ще поиска пак парламентарни избори, защото трябва да се преориентират през новия прочит на Конституцията, формирал се и събрал консенсус около президентските избори", коментира Жан Виденов.

Той обясни, че коалицията има за цел лозунгите им да се закачат. Малко е враждебно да се закачим за врага, но главно за съвестта на хората, защото малко боли вътре, за свестността на хората, за приятелството и доверието между хората, отбеляза Жан Виденов. Според него не е толкова важно дали коалицията ще успее да се закачи или не, дали ще има парламентарна група или няма да има парламентарна група, ако се стигне до духа на народа. Народът е отчаят и омерзен, каза още Жан Виденов.

Той обясни, че е имал 10 000 студенти, на които е отговарял на всички въпроси. Всички били влюбени в него, по 1-2 студенти късал на изпит. Виденов допълни, че дал много интервюта, които се цитирали и днес. Аз съм не политически, а исторически експерт и коалицията на перестройката свършва пред очите ни, посочи той. В момента се чудим какво ще правим, защото предстоят кризи и нищети. Всеки е добронамерен, но тежък лъжец, изтъкна Жан Виденов.

В практическата политика Жан Виденов не е участвал по никакъв начин, а я е описвал, оценявал и анализирал отстрани за българската история. Аз съм по истините и по фактите, посочи той.