Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена. Това заяви пред БНР правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя посочи, че проектът за промени в Закона за съдебната власт на Министерството на правосъдието е публикуван за обществено обсъждане.

Йорданова подчерта, че от ведомството се вслушват в професионалистите, в магистратурата и за това как да се направи така, че всяко дело в съдебна фаза да бъде доразгледано, а не бъде прекратено.

Тя очаква през март законопроектът да бъде гласуван в парламента.

По повод изслушването в ЕП на премиера Кирил Петков, правосъдния министър и главния прокурор Йорданова заяви, че се е състояла активна и отворена дискусия.

Надежда Йорданова се надява на консенсус в парламента за промяна в Конституцията

Надежда Йорданова се надява на консенсус в парламента за промяна в Конституцията

Изменението ще е свързано с търсенето на отговорност на главния прокурор

"Това, което тревожи Брюксел е, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, например за това какво се случва по делата "Магнитски", че в България разследванията продължават твърде дълго. Трябваше да отговарям на въпросите какво ще направим, за да се преустанови тази практика едни предварителни производства и разследвания да продължават твърде дълго", поясни министърът.

Тя допълни, че ясно е бил поставен въпросът какво ще направи страната ни по проблема, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга.

Според мен евродепутатите са наясно със ситуацията в България и трудно могат да бъдат заблудени с внезапни промени на становища или "прах в очите", подчерта Йорданова.

Тя посочи, че е нормално европейските депутати да поставят въпроси, още повече, че това били и въпросите на българското общество.

КПКОНПИ към Йорданова: Повторението на кухи фрази не прикрива липсата на капацитет

КПКОНПИ към Йорданова: Повторението на кухи фрази не прикрива липсата на капацитет

Антикорупцията се засегна от думите "бухалка" и "изтривалка"

Относно подадената оставка на Сотир Цацаров министърът бе категорична, че няма личен елемент или мотив нито в реформата на КПКОНПИ, нито в която и да е друга реформа. Въпросите били принципни, институционални - като това как да се направи така, че те да работят по-ефективно и по-прозрачно, без корупционни прояви и в интерес на гражданите.

"Обстоятелствата, че определени лица пречат на тези реформи, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук не става въпрос за конкретното физическо лице, а какво прави това лице на съответната позиция", обясни Йорданова.

Тя посочи, че се уточняват детайли как ще работи занапред КПКОНПИ, особено по отношение на разследващите функции.

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Премиерът с ясен критерий за новия шеф на КПКОНПИ - да има един аршин към всички