Държавата може да бъде съдена за това, че не е предприела всички мерки за запазване на живота на тези хора и те са били подложени на унизително третиране.

Това заяви адвокат Михаил Екимджиев пред bTV по повод смъртта на двама пациенти с коронавирус в пловдивската болница "Свети Георги".

"Притеснително е, че 24 часа след като ръководството на болницата обяви, че това е резултат на логистични проблеми, после много бързо се оказа, че има наказани. Това ме кара да мисля, че се прилага онзи механизъм, при който отговорността се прехвърля от горе на долу", посочи адвокатът.

Лекар, санитари и шофьор сред уволнените в Пловдив

Лекар, санитари и шофьор сред уволнените в Пловдив

Проверката продължава

Според него прокуратурата трябва да направи своя проверка, но за местните прокурори би било удобно да решат проблема в същия кръг - шофьора на линейката и няколко души около него, вместо да търсят организационните и координационни проблеми.

"Ако те се следвали протокол, установен от Областен щаб, от Министерството на здравеопазването, тогава би могла да отговаря не само болницата, но и държавата", смята адвокат Михаил Екимджиев.

Проверяват болницата в Пловдив, където двама мъже починаха на стълбите
Обновена

Проверяват болницата в Пловдив, където двама мъже починаха на стълбите

Съпругата на единият от починалите не иска нищо друго освен справедливост

Припомняме, че двама пациенти починаха на стъпалата на болницата в Пловдив.  Проверката по случая е показала вина на 7 души от персонала.