Обвинителният акт срещу Румяна Ченалова, бивш съдия в Софийския градски съд, е внесен в Специализирания наказакателен съд, съобщават от прокуратурата.

Става въпрос за обвинението за престъплението по служба и нарушения, извършени по делото Обединени енергийни търговци срещу НЕК.

Обвинението касае периода от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г., че Ченалова като длъжностно лице - съдия от СГС, 14 пъти е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в ЗСВ и ГПК, целта е била да набави облага за търговското дружество.

Припомняме, преди 5 месеца Специализираният наказателен съд прекрати съдебното производство и върна делото срещу Румяна Ченалова на специализираната прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения.

Припомняме, в началото на тази година тричленен състав на Върховния административен съд потвърди уволнението на съдия Румяна ЧеналоваСрещу нея имаше три предложения за дисциплинарно уволнение, обединени в едно производство.

Името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки".

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт". Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжности съдена за издаване на разрешения неправомерно на СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата й в Търговското отделение на СГС. Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард", до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

От прокуратурата припомнят днес, че обвинението срещу съдия Ченалова е заради това, че тя е насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството ОЕТ срещу НЕК за сумата от 6 459 922 лв., въпреки че исковата молба не е била редовна, тъй като дружеството не било внесло дължимата държавна такса от 258 396 лв. Исковата молба е трябвало да бъда оставена без движение до отстраняване на нередовността.

На 24.07.2013 г. съдия Ченалова допуснала и поисканото от дружеството обезпечение на претенцията от 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на

6 459 922 лв. и дружеството не е могло да оперира със запорираната му сума.

По-късно "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД е подало допълнителна искова молба, с която исковата претенция към НЕК е увеличена с 4 392 706 лв., отново не е платена дължимата държавна такса от 175 708 лв..

Според прокуратурата целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв. невнесени държавни такси и е поставила в привилегирована ситуация дружеството. Прокуратурата обвинява и съдия Ченалова за това, че е съставила и официален документ с невярно съдържание -поправила е и е допълнила протокол от проведено открито съдебно заседание и е удостоверила, че пред съда са били представени три фактури с получател ищеца по делото и едно преводно нареждане, и че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. Целта на съдия Ченалова е била протоколът от съдебно заседание да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.